Sikker butik kan samle alle i handlen

3. feb 2017 -
This describes the image
Ansvarshavende redaktør på Dansk Handelsblad Jesper Veber Knudsen Foto: Ulrik Samsøe Figen

Hvis ikke konkurrencelovgivningen forhindrede det, kunne torsdag 2. februar måske være den ene dag i år, hvor alle aktører i dagligvarehandelen indstillede den evige kamp om kunderne.

Ja - det er da en tænkt situation. Temmelig langt ude.

Men det ville være en slags fælles markering af opbakning bag de budskaber, som kom til udtryk på dagens konference ”Sikker butik”, der fandt sted på Christiansborg.

Købmændenes lobbyorganisation DSK stod bag konferencen, som i selve sit temavalg ligner en soleklar vindersag. Det er mere end svært at være andet end enig i, at der skal gøres noget for at sikre butikkerne og især butikspersonalet mere mod kriminelle af alle afskygninger - fra småtyve over desperate lejligheds-røvere og mere organiseret hugst af udsøgte vine eller andre dyre, letomsættelige varer til storskala-svindel.

Det er i den grad i en samlet branches interesser. Og selv i en hård overenskomsts-forhandlingstid er der et lige så klart interessefællesskab med de butiksansatte fagforbund, HK Handel, hvis medlemmer bliver ramt på både krop og sjæl, når røverne slår til - nok mest det sidste.

Kriminaliteten sætter mange spor i butikkerne, fra det irriterende og frustrerende for den enkelte købmand eller butiksansatte til det, der er langt værre, når det gælder menneskelige omkostninger. Og så er der de (heldigvis) få tilfælde, hvor hele lokalsamfundet lider under utålelige forhold for alle, når små grupper slipper af sted med at terrorisere kvarterets egen butik, som det f.eks. er sket i Bispehaven i Aarhus eller Blågårds Plads’ Netto i København for nogle år siden.

Konferencens arrangører i De Samvirkende Købmænd har forud for dagen opstillet en 10 punkts-ønskeliste til kriminalitetsbekæmpelse, som de deltagende politikere kan tage med sig tilbage til baglandet.

Hvor langt branchens lobbyister får held til at flytte politikerne, må vi se hen ad vejen. Med den nye konservative justitsminister Søren Papes aktuelle lov og orden-dagsorden er chancerne måske ikke de ringeste for tiden. Men i kampen for flere politi-ressourcer til området er handelen oppe mod lignende krav andre steder fra. Skærpede straffe må lyde godt i en konservativ justitsministers ører - og måske er der mulighed for endnu flere timer uden kontanter i butikkerne, med den forebyggende effekt der ligger i det.

I Sverige lykkedes det for et par år siden at samle alle handelens topchefer om et fælles initiativ for at bekæmpe kriminalitet mod butikkerne. Ikke at det har fået de ønskede resultater på den anden side af Øresund, men initiativet er da værd at efterligne: Hvem kommer først med at samle konkurrenterne om en fælles indsats - med et tilhørende ”familiefoto” af samtlige topchefer?

Opdateret 10. nov 2020