Selv Salling Group kan møde modvind

18. jan 2019 -
This describes the image
Foto: Ulrik Samsøe Figen

Jeg kan godt forstå, hvis de på et tidspunkt i slutningen af sidste uge havde mere end svært ved at få hænderne ned i Salling Group.

Landets største detail- og dagligvarevirksomhed er på flere felter kommet stærkt ud af starthullerne i 2019. Og i nogle timer fredag 11. januar så koncernen ud til at have så megen medvind, at ingenting ville kunne spolere festen.

Det var lige blevet offentliggjort, at discountkæden Netto skal overtage fire Jaco-supermarkeder senere på året, og at en tidligere tv-kendis skal stå i spidsen for Sallings kraftigt opprioriterede ansvarlighedsarbejde.

Dertil kom der ud af det blå en melding fra regeringen om, at den er parat til at afskaffe de sidste rester af den gamle lukkelov, så også Bilka, Føtex og den omsætningsmæssigt største halvdel af Nettos butikker ville kunne komme til at holde åbent hver dag året rundt.

Samtidig forlød det, at Salling Groups topchef Per Bank og finansdirektør - undskyld, CFO - Anders Hagh forhandlede om overtagelse af stumperne efter den konkursramte legetøjskoncern Top-Toys i en klar favoritrolle.

Ifølge Berlingske Business kunne det hele falde på plads så tidligt som samme dag.

Der kom dog lidt grus i maskineriet senere på fredagen, da nyheden om en overtagelse af Fætter BR & Co. udeblev, mens den hidtidige CSR-direktør Jonas Schrøder, der har spillet en central rolle i relanceringen af det tidligere så hårde Dansk Supermarked med nyt navn og image, sagde sit job op.

Han så ikke sig selv fortsætte i jobbet med en ny chef over sig, der får direkte adgang til Per Bank.

Og topchefen selv havde først kommenteret nyheden om regeringens bestræbelser på at give helligdagene fri for Bilka, Føtex og andre store dagligvarebutikker positivt på Linkedin.

Per Bank så det ikke mindst som en fordel i kampen mod madspild. Men forslaget viste sig i første omgang at savne tilstrækkeligt med politisk opbakning til at kunne samle et flertal i Folketinget.

Og Per Banks opslag må være forsvundet på et tidspunkt i løbet af weekenden, for Dansk Handelsblads redaktion ledte forgæves efter det igen mandag morgen.

Vi ved ikke, hvad der er årsagen til den retræte. Men helt generelt er flere åbningstimer i helligdagene ikke nødvendigvis lige det, som enhver butiksansat drømmer om.

Og erfaringerne fra den seneste liberalisering af lukkeloven i 2012 viser, at det koster dyrt for mange små butikker, når konkurrencen fra de store bliver øget. Ændringen den gang førte til et mindre blodbad blandt de små på et tidspunkt, hvor mange i forvejen var svækket som følge af finanskrisen.

Nu er det trods alt ikke helt så mange åbningstimer, der er i spil med den gældende lovgivning, som det var først i 10'erne.

Men de 11 helligdage er helt klart årets salgsmæssige højdepunkter for mange små dagligvarebutikker, og de kan udgøre forskellen på, om butikkens drift går i plus eller ej.

I den sammenhæng kan man diskutere, om Salling Groups nye og blødere profil kunne få skrammer af, at man (endnu en gang) banker mindre konkurrenter ud af markedet.

Hvem der løber med legetøjet i BR-konkursboet, var endnu ikke afgjort ved Dansk Handelsblads deadline onsdag morgen.

Men dagen efter blev det offentliggjort, at det faktisk blev Salling Group, der tog endnu et stik hjem - nu på et vigtigt legetøjsmarked. I første omgang omfattede overtagelsen dog ingen fysiske butikker. Men de kan komme til senere. Kommunikationsdirektør Mads Hvitved Grand fra Salling Group siger til Finans fredag 18. januar, at interessen er der.

Det er ikke sikkert, at det har nogen betydning for den konkrete beslutning, men efter overtagelsen af 81 butikker i Dagrofas Kiwi-kæde i 2017 har Salling Group fået erfaring med, at den sidste oprydning efter den slags manøvrer har det med at trække ud.

I sidste uges Dansk Handelsblad beskrev vi en retssag over et af de tidligere Kiwi-lejemål i Lunderskov, og i denne uge gælder det et andet Kiwi-lejemål i Silkeborg, hvor Salling dog ikke på samme måde er direkte impliceret.

Kun to uger inde i 2019 tegner det allerede på mange måder til at blive et dramatisk år.

På den større skala trumfer det britiske Brexit-kaos og en truende optrapning af USA's handelskrige mange af de hjemlige konflikter, hvad angår potentiel skadevirkning.

Set i det lys er nogle bump på vejen og lidt modvind i markedet kun småting.

Opdateret 18.1

Opdateret 10. nov 2020