På gensyn til Netto nr. 500 og formandsvalg i Coop
Når du sidder med dette blad i hånden, er der ikke så meget tilbage af 2017.
Derfor er det et passende tidspunkt for en slags status for året i dagligvarehandelen - og et blik ind i 2018, som med stor sandsynlighed kan blive lige så spændende og overraskende som 2017.
I år er Dansk Supermarked tidligere end planlagt blevet helt sin egen herre. Salling Fondene, der forvalter arven efter stifter Herman Salling, bliver eneejer. Men 2017 bliver nok i endnu højere grad husket som det år, hvor en af landets hele seks discountkæder lukkede og slukkede - måske som den første af flere?
Det gik forbavsende stærkt, da Dagrofa-koncernen i foråret pludselig trak stikket på sin Kiwi-kæde efter at være nået til den erkendelse, at discount aldrig ville blive en god forretning for hverken koncernen eller de købmænd, der er medejere.
Lukningen af Kiwi sparkede gang i en uventet omstrukturering af discountmarkedet, da et pænt stykke over 100 butikker kom i spil.
De stærkeste discountkæder vandt kapløbet. Rema 1000 fik ikke så mange butikker, men slap af med en konkurrent om franchise-købmændene og den aktive købmandsfond KFIs etableringer i discount-formatet.
Og markedsleder Netto fik en kærkommen lejlighed til at foretage et spring fremad, da Dansk Supermarked kaprede godt 80 af Kiwis lukkede butikker i en hurtig manøvre, hvor Dagrofa tidligere end ventet slap af med tyngende husleje-forpligtelser.
Kiwi-overtagelsen har gjort det muligt for Netto at åbne butik nummer 500 i begyndelsen af 2018. Så lang en kæde har vi aldrig set før.
Det er ikke mange år siden, at 300 butikker blev anset for at være en slags øvre grænse. Men nu sigter Netto efter det dobbelte.
Mens Netto, Rema og Lidl ekspanderer, er det gået den modsatte vej for Aldi - der i år kunne holde 40 års jubilæum her i landet med lukning af 32 butikker.
Også Fakta er skrumpet markant i de seneste år, men nu er Coops discountkæde tilsyneladende i bedring efter flere år med store tab.
Markedsleder Coop Danmark gennemlever for tiden en magtkamp af dimensioner, hvor en enig front af selvstændige brugser går efter at udskifte topfiguren Lasse Bolander efter snart 10 år på dobbeltposten som formand i både ejerforeningen Coop Amba og Coop Danmarks bestyrelse.
Den skarpeste modstand kommer fra stærke lokale brugsdirektører og uddelere, der er kørt trætte af, at den centrale ledelse ikke lytter til dem i det omfang, de gerne så. Og at Coop tjener for lidt.
I den klassiske julefortælling sænker freden sig til sidst, og harmonien breder sig i et snedækket landskab.
Sådan er det ikke her. Snart bliver det klart, om der kommer en kvalificeret modkandidat til at tage kampen op i et formandsvalg i Coop Amba mod Lasse Bolander - som netop har mistet et andet større ben, formandsposten i Nordjyske Mediers bestyrelse.
Valget i Coop kan også komme til at afgøre, om topchef Peter Høgsted bliver i jobbet - og dermed om giganten fortsætter den kurs, han står for.
Vi har dog endnu ikke hørt, hvem der skal være Bolanders eventuelle modkandidat ved valget midt i april. Men det kan nås endnu i år - eller i begyndelsen af 2018. Det skal nok ikke vare for længe, hvis vedkommende skal have reelle vinderchancer.
Det holder vi nøje øje med, selv om denne udgave af det trykte Dansk Handelsblad bliver den sidste i år. Nyhedsproduktionen på dhblad.dk fortsætter til gengæld frem til fredag 22. december.
Der er god grund til at følge med online, hvis en formandskandidat skulle dukke op - og så er der de nyheder, vi ikke havde set komme…
GOD JUL(EHANDEL) OG GODT NYTÅR!