Magert udbytte til grænsehandelsalliance
Kan det betale sig?
Sådan lyder den gode, gamle jyske version af det internationale business-begreb, ROI - Return On Investment. Gerne med tryk på, som i "betååårle".
Det er altid værd at gøre op, om en hvilken som helst indsats giver tilstrækkelig meget tilbage, for så bliver man bedre i stand til at vurdere, hvor man skal lægge sine kræfter.
For en virksomhed er det livsnødvendigt, på det private plan behøver det dog ikke altid at være sådan - heldigvis. Men det er en noget længere snak.
Lige nu og her vil jeg gerne zoome ind på den enorme indsats, som en række organisationer i og omkring dagligvarehandelen i år har lagt i at få sænket nogle afgifter på de varer, der især holder danskernes grænsehandel i Tyskland kørende.
Som et andet "ringens broderskab", kendt fra Ringenes Herre-filmene, har grænsehandelsalliancen, der består af fire af branchens interesseorganisationer plus Landdistrikternes Fællesråd, været på en fælles og vanskelig mission.
Bedømt udelukkende ud fra resultatet - mængden og størrelsen af afgiftssænkninger på relevante varer i regeringens finanslov for 2019 - har det ikke været nogen succes.
Det må have været svært for DSK, Dansk Erhverv, Nærbutikkernes Landsforening, Vin- og Spiritusorganisationen i Danmark og Landdistrikternes Fællesråd at skjule skuffelsen, da det blev til lidt småtterier, hvor vin og øl kan blive marginalt billigere her i landet.
Når man tænker på, hvor megen tid og energi de samlet har lagt i arbejdet med at bearbejde politikerne på forskellig vis i mange måneder op mod finanslovsforliget 30. november, ser det ikke godt ud for ROI i dette tilfælde.
Men som bekendt er der investeringer, der er væsentligt længere tid om at betale sig hjem end andre. Og det er ikke ensbetydende med, at man kun skal gå efter de hurtige gevinster. Der kan være andre årsager til at væbne sig med tålmodighed.
I år havde deltagerne i alliancen ellers et godt tilbud med til politikerne i form af en delvis finansiering af større afgiftslettelser - mod at hæve afgiften på cigaretter lidt. Det hjalp ikke.
Men der, hvor "ringens broderskab" mod alle odds lykkedes med at redde verden fra en ond overmagt, skal man lige huske på, at det er fiktion.
I den virkelige verden står afgiftssænkninger ikke så højt på den aktuelle politiske dagsorden, som det gør at få sendt uønskede udlændinge ud på en øde ø. Man kan lide det eller ej, men sådan ser politikernes tolkning ud af, hvad danskerne - deres egne vælgere, i hvert fald - vil have i dag.
Så grænsehandelen kan alt andet lige fortsætte på nogenlunde samme niveau i 2019 som i år. Veteraner på området vil vide, at kampen for de lavere afgifter bliver udkæmpet hvert eneste år. Og nogle sæsoner giver et bedre udbytte end andre.
Jeg ved ikke, om grænsehandelsalliancen består, når den næste finanslov skal udformes. Men der er nok grund til at bevare den. Der er lang vej endnu til et slutmål om en fuld EU-harmonisering af moms, afgifter mv. Og så er der lige en joker oveni med en dåsepant, som danskerne stadig slipper for at betale lige syd for grænsen.
Der ligger et valg imellem før den næste finanslov, så meget kan se anderledes ud til den tid. Og det er ikke sikkert, at det gør missionen nemmere. Men i længden vil indsatsen nok kunne betale sig.