Husk håndspritten i en normaliseret hverdag
Fra tid til anden kan jeg gribe mig selv i at få en fornemmelse af, at coronakrisen er sådan en, man kan vågne op fra - fordi det bare var en ubehagelig drøm.
Sommerstemningen er slået igennem, som den plejer, de første tyske og norske turister installeret i sommerhusene, og nu kommer årets studenter snart ud at køre deres sædvanlige larmende æresrunde som et meget synligt symbol på, at livet går videre. Heldigvis.
Her i genåbningsfasen kommer flere og flere aspekter af samfundslivet til at ligne det, de var, før corona kom bragende. Var frygten for pandemien, som vi kom til at opleve den i marts, virkelig virkelig?
Men skulle jeg for alvor komme i tvivl, behøver jeg bare at kaste et kort blik på et af de mange erhvervsmedier, som jeg gennemtrawler hver dag.
Sundhedskrisen er måske næsten drevet over og virker langt mindre vedkommende end for få måneder siden. Til gengæld har truslen fra den økonomiske krise taget grundigt over.
Politikerne spiller stadig nøgleroller for branchers og virksomheders fremtid og eksistens på måder, der ville have været helt utænkelige ved årsskiftet. Jeg behøver bare at nævne grænseåbninger og sommerpakke, og så ved I, hvad jeg mener.
Danskerne får flere penge at gøre godt med i form af frigivelse af deres egne feriepenge - til efteråret. Alt andet lige vil det bidrage til at redde virksomheder og arbejdspladser, når det helt store statslige sikkerhedsnet bliver pillet ned i løbet af sommeren - og markedsøkonomien så småt vender tilbage.
Nu er tiden er kommet til mere branchespecifikke tiltag, så de statslige milliarder flyder målrettet derhen, hvor corona-tidens politiske indgreb har gjort mest skade.
Erhvervenes lobbyister har rigeligt med forslag.
Men selv om den mest alvorstyngede retorik nu er fortid, hvad angår sundhedsrisikoen, er der ingen grund til at give helt slip på corona-forholdsreglerne i butikkerne.
Coronakrisen fører måske ikke til så stor en omvæltning i vores liv, som den tegnede til - med et meget tydeligt gab mellem ”før” og ”efter”. Men der må være en mellemvej mellem revolution - og ingen ændringer overhovedet.
Når en formiddagsavis for nylig har været ude for at tjekke, om håndspritten stadig er på plads i butikken, er det måske ikke helt overraskende, at den finder butikker, hvor den mangler. Måske er det kun midlertidigt. Det er bare ikke et godt signal.
Der er ingen tvivl om, at hygiejne-paraderne er sænket en del i nogle butikker - og der er da også rigeligt andet at lave. Men det vil nok være dumt at slække for meget på de ekstra sikkerhedsrutiner, for der er stadig mange danskere, der gerne vil beholde dem - også efter corona.
En ny undersøgelse lavet for Føtex viser, at to tredjedele af kunderne vil beholde håndspritten, mens halvdelen vil fortsætte med plastikhandsker og afstandsmærker på gulvet.
Lidt færre vil beholde skærmene ved kasserne - men de kan være værd at bevare for at holde de ansatte raske.
Alle tiltagene har jo længe været på plads overalt, og så er det nok værd at stramme op om at fastholde hygiejne-disciplinen - for der kan være kunder, der vælger butikken fra, hvis der bliver sløset alt for meget.
Alt tegner til, at salget i dagligvarehandelen fortsat vil holde et højere niveau hen over sommeren, når langt flere danskere bliver hjemme i ferieugerne.
Og bliver der omsætningsfest, er der nok ingen, der vil gå glip af den.