Der er mange forskellige veje til godt lederskab
Når du læser denne leder, er der kun godt en uges tid til årets store prisuddeling, Danish Retail Award, hvor tre af de mest dynamiske og nytænkende butikschefer i dansk detailhandel bliver belønnet med en studierejse - der i år går til Singapore. Uddelingen finder sted på Børsen den 24. september, og selv om jeg godt ved, hvem der vinder i år, har jeg lovet at holde det for mig selv lidt endnu.
Dansk Handelsblad er en af tre partnere bag prisuddelingen, og vi er i den sammenhæng i godt selskab med Dansk Erhverv, der også er vært for arrangementet, og landets største erhvervsskole, ZBC.
Det er et privilegium at få lov til at være med i udvælgelsen af de tre chefer, der her i efteråret kan drage til Singapore for at opleve detailhandel i den internationale superliga. De får uden tvivl noget at tage med sig hjem.
Men jeg må indrømme, at det også var svært at nå frem til det endelige valg, fordi det i sagens natur samtidig indebærer et fravalg af nogle rigtigt dygtige mennesker. Vi har kun tre billetter at dele ud af, og jeg havde gerne doblet op, hvis jeg kunne, for feltet af dygtige købmænd, varehuschefer og butikschefer indbød til det.
Iderigdommen er stor, og det er desuden interessant at opleve, hvordan de forskellige kandidater til prisen alle sammen bruger deres egen personlighed til at skabe et godt arbejdsmiljø og sprede stemning i deres respektive butikker.
Dagligvarehandlen var igen i år særdeles godt repræsenteret i kandidatfeltet, og vi, der står bag prisuddelingen, ser gerne, at alle kæder tager Danish Retail Award til sig som et selvstændigt mål at sigte efter - hvert år.
Derfor håber vi på en voksende mobilisering i kæderne, så opbakningen bag prisen til næste år bliver endnu større end i år, med endnu flere kandidater og et endnu stærkere felt i slutspurten om de tre Singapore-billetter. Vi ved, at I er derude!
Især ville det gavne bredden i feltet, hvis der blev indstillet flere kvindelige butikschefer. De er savnet. På den måde mangler der direkte rollemodeller for en betydelig andel af de dygtige medarbejdere i butikkerne.
Men vi må samtidig erkende, at der er meget få kvindelige chefer i de største butikker, hvis koncepter naturligt giver flest muligheder for at gøre noget helt særligt.
Vi ved fra tidligere opgørelser over kønsfordelingen i butikstoppen her i Dansk Handelsblad, at der til gengæld er relativt mange kvindelige butikschefer i discountkæderne.
Prisuddelingen på Børsen den 24. september omfatter foruden Danish Retail Award også de helt unge butiksfolks pris, Detailhandelens Fagprøvepris.
Jeg har ladet mig fortælle, at der absolut ikke er mangel på kvinder i det felt, der kæmper om lige de tre priser.
Der er absolut ingen lige vej fra at være en af dygtigste elever i detailhandlen til at blive en af de dygtigste butiksledere. Men der burde være plads til endnu flere slags personligheder i spidsen for butikkerne.
Måske er der nogle strukturelle barrierer i branchen, der burde ryddes af vejen.