Debat: Farvel til årtiet, der satte bæredygtighed på dagsordenen
Om lidt siger vi farvel til år 2019 og med det også farvel til et helt årti. Både et år og et årti, hvor der er sket markante og mærkbare forandringer, når det kommer til den grønne omstilling. Det gælder både i samfundet som helhed og i forsyningskæde og logistikverdenen, hvor jeg qua min stilling i logistikvirksomheden CHEP naturligvis har fulgt udviklingen særlig tæt.
Skruer man tiden 10 år tilbage til år 2009, hvor der blev afholdt COP15 i København, så verden noget anderledes ud, set gennem danskernes øjne. Dengang oplevede kun 27 procent af danskerne global opvarmning som noget, der var en trussel mod dem selv eller deres lokalsamfund. I dag er tallet 49 procent – næsten dobbelt så mange, ifølge en rapport fra analysebureauet Ipsos.
I de forgange 10 år er flere danskerne også begyndt at stille krav til virksomheders og leverandørers klimaaftryk. I 2009 mente kun 37 procent, at det var vigtigt med en leverandør, der begrænsede sin forurening. Det samme mener 57 procent i dag.
Det er en glædelig udvikling, for når det er forbrugerne, der taler, lytter virksomhederne. Særligt inden for det seneste år har jeg oplevet en stigende interesse for bæredygtige alternativer blandt virksomheder i forsyningskædebranchen.
Det viser sig bl.a. ved en større åbenhed overfor at samarbejde på tværs for at reducere CO2-udledning, materiale- og transportspild.
I 2020 er det ikke nok at påstå, at man er bæredygtig En ting er at have fokus på udfordringerne. Næste skridt er, at vi bliver bedre til at certificere det, vi gør. Det er vigtigt, både for forbrugerne som ellers kan have svært ved at skelne mellem reelle bæredygtighedstiltag og marketingstunts, men også for vores eget overblik over, hvor der fortsat kan optimeres, og hvad det betyder for omsætningen. Det er en af de ting, vi vil sætte fokus på i CHEP i 2020, når vi lancerer vores egne bæredygtighedscertifikater, der giver vores kunder konkrete tal på, hvilken forskel de via deres CHEP-løsning har gjort for klimaet – fx hvor meget CO2, de har sparet og hvor mange træer, de har reddet.
Mere standardisering på vej
Hvis jeg skal kigge i krystalkuglen for 2020 og på det nye årti, tror jeg, at vi foruden et yderligere styrket fokus på bæredygtighed kommer til at se flere standardiserede løsninger i forsyningskæden, som fungerer på tværs af landegrænser og minimerer ressourceforbruget.
I Sverige og Finland er detailhandlere begyndt at stille langt strengere krav til deres leverandører og producenter end hidtil på dette område – og man behøver ikke at være spåkone for at kunne forudsige, at den udvikling nok også vil finde vej til Danmark. Det vil på sigt betyde, at det hvide byttepallesystem, som i mange år har været dominerende i Danmark, og som hænger som en mørk skygge over alle de spirende grønne tiltag, formentlig vil kollapse.
Dét er noget, som i den grad vil få bæredygtighedsbarometeret helt op i det grønne felt.
På dén positive note: Godt, grønt nytår til alle!