Debat: Corona-krisen er ikke kun bad for business

4. jun 2020 -
This describes the image
Torben Lund, landechef i Chep Danmark. Foto Chep Danmark
Skrevet af: Redaktionen

Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget. Ikke engang corona-krisen. For selvom krisen har haft alvorlige følger for mange virksomheder, har den også lært os en række uvurderlige lektier – på den hårde måde, som man ikke glemmer lige med det samme.

Det er lektier om gamle dyder som jysk grundighed og snusfornuft, men også om mere moderne dyder som holistisk tænkning og digitalisering.

Stop med at ”sparke ting til hjørne”

Du bliver som bekendt ikke usynlig, selvom du gemmer hovedet under dynen. Og ubehagelige beslutninger forsvinder heller ikke, selvom du udskyder dem. Ofte tværtimod.

Stod det til mig, skulle udtrykket ”den sparker vi lige til hjørne for nu” sparkes langt ud af ordbogen for altid. Her har corona-krisen allerede hjulpet os lidt på vej – med pistolen for panden bliver man nødsaget til at træffe beslutninger her og nu, i mange tilfælde mere baseret på mavefornemmelse end regneark.

Se bare hvordan samtlige politiske partier under krisen har stået sammen om at gøre det, der skulle til, for at beskytte danskerne mod Covid-19. Flere vidtrækkende og komplicerede love er blevet vedtaget bredt på bare 24 timer.

Når situationen kræver det, udviser mange en imponerende handlekraft, som man godt kunne ønske sig at se lidt mere til i hverdagen. Det gælder både politikerne og virksomhedsledere.

Save it for a rainy day

De fleste har sådan en ven, som man bare ved, ville lægge pengene direkte i sparebøssen, hvis han vandt i lotto. Det lyder kedeligt, det vil jeg ikke benægte. Ikke desto mindre er det en livsfilosofi, som mange virksomhedsledere i dag nok ville ønske, de havde fulgt. Man skal huske at lægge en klink til side til en ”rainy day”, som kirkemusen siger til Broder Tuck i Disneys Robin Hood.

Det kan man let glemme, når solen skinner, og vejrudsigten siger mere vækst. Den kedelige snusfornuft er en undervurderet dyd, når det kommer til virksomhedsledelse, men jeg tror, at corona- krisen har banet vejen for, at den igen kan blomstre.

Mange virksomheder, der er gået nedenom og hjem, kunne have klaret sig igennem krisen, hvis de havde gemt lidt på kistebunden. Dén lektie glemmer de nok ikke lige foreløbig.

Hug en hæl og klip en tå

Hvis du skal hugge en hæl og klippe en tå uden at miste balancen, så skal du vide, hvor nervebanerne løber.

Jeg er overbevist om, at mange virksomhedsledere har fået en langt bedre forståelse for deres forretning, og hvor deres fokus bør ligge, i løbet af de seneste par måneder. Flere har løftet hovedet fra regnearkene og i stedet kigget mere holistisk på deres virksomhed. Fra helikopterperspektivet er det ofte nemmere at se, hvad det er, der er virksomhedens hjerte. Og det gør det nemmere at skære de rigtige steder og fokusere på sin kerneforretning, noget som er helt afgørende under en krise.

Og faktisk også afgørende under helt almindelige omstændigheder, hvor pseudo-arbejdet og halvdårlige produkter ellers hurtigt kan hobe sig op – men det glemmer vi desværre ofte i en hektisk hverdag.

Mange virksomheder kunne profitere på i højere grad at udlicitere opgaver, de ikke selv er specialister i, til andre, der er specialister på netop det område, og som kan løse opgaverne både hurtigere og bedre, end man selv kunne. På den måde kan virksomhedens egne folk koncentrere sig om det, de er bedst til. Sidst med ikke mindst er vores arbejdsgange blevet set grundigt efter i sømmene under corona-krisen.

Selv har jeg i mange år kæmpet for at få flere kunder og leverandører til at bruge Skype- eller Teams-møder frem for fysiske møder for at spare tid, omkostninger og CO2. Nu er alle trygge ved formatet. Fremover tror jeg, vi kommer til at se et langt mere fleksibelt og digitalt arbejdsmarked, hvor vi tænker os om en ekstra gang, inden vi kaster os ind i flyet for at deltage i et to-timers møde for at flyve hjem igen samme dag.

Både klimaet, din familie og økonomiafdelingen vil takke dig. Covid-19 har været et ubehageligt bekendtskab, men også en øjenåbner på flere parametre. Lad os hjælpe hinanden med at huske de lektier, vi har lært, så vi kan komme styrket ud på den anden side.

Opdateret 10. nov 2020

Vil du vide mere?