Købmandstrio høster stor kundestrøm på Strandvejen 

Dagrofa 13. dec 2023 -
This describes the image
Foto: Flemming Effersøe
  • Solid vækst i ubemandet butik i Taarbæk giver råd til delvis bemanding

Butiksdøden vil de næste år slå hårdt ned på de mindre butikker. Konsulent- og videnhuset Retail Institute Scandinavia forudser, at der om ti år kun vil være 112 nærbutikker og 405 små supermarkeder tilbage med en samlet markedsandel på 9,9 pct. af dagligvaresektorens omsætning mod 12,2 pct. i 2023. 

-  Etablering af ubemandede (container)butikker i tyndt befolkede områder, ”stand alone” eller ved siden af en nærbutik, kan måske blive et glimrende supplement til den lokale købmands tilbud til sin kundekreds og muliggøre, at flere nærbutikker kan overleve, skriver instituttet i sin seneste prognose for de næste 10 år.

Men den ubemandede butik finder ikke kun vej til tyndt befolkede områder. Købmand Christian Wenzzel med butikker i København, Frederiksberg og Hellerup er en af dem, der forsøger at spotte huller i markedet, hvor ny teknologi kan give grobund for en meget lokal butik - trods konkurrence fra supermarkeder og discountbutikker.

I august åbnede han en ubemandet butik på Taarbæk Strandvej nord for København. Omsætningen er steget så meget, at den døgnåbne butik i det nye år får delvis bemanding.

Trods husstandsindkomster i den pæne ende af skalaen har det vist sig, at de lokale har fået smag for hverdagsvarer i Dagrofas private label serier Gestus, Grøn Balance og Omhu.

Det er Københavner-købmandens butikschef i Min Købmand i Hellerup og Østerbro Alec Rambo Kristensen, der sammen med sin førstemand Mikkel Andersen, passer butikken i Taarbæk i deres fritid.

Købmands-trioen holder omsætningstallene tæt til kroppen. Men de erkender samtidig, at de har været ved at drukne i succes og fået masser af ros fra de lokale for at drive en dagligvarebutik tæt på deres hverdag.

Havnefogedens hustru på job

Siden butikken åbnede i den sidste uge i august har kunderne handlet dagligvarer som brød, mælk, smør, marmelade, kaffe og husholdningsartikler i så store mængder, at de to unge medarbejdere har haft svært ved at følge med, da der har skullet leveres varer tre gange om ugen.

Begge drømmer om at blive selvstændige købmænd. Og overskuddet fra Taarbæk-butikken, der primært skal fyldes op med varer i deres fritid, får de en andel af, så de kan spare op til en fremtid som selvstændige købmænd.

- Vi vil i det nye år flere af varerne leveret direkte til butikken. Og i den forbindelse har Ninne, som er gift med byens havnefoged Asger Reidar Jørgensen, takket ja til at tage nogle timer i butikken hver dag, siger Christian Wenzzel.

Vareudbringning med unge løbere

Det har været et ønske fra de lokale, at der også kunne blive leveret varer til døren fra den ubemandede butik. Og den nød ønsker købmanden at knække ved at alliere sig med en gruppe unge i byen, der lige som hjerteløbere er klar til at løbe ud med en ordrer, når den er tikket ind på mobilen.

Den første ubemandede butik under Christian Wenzzel åbnede på H. C. Ørsteds Vej på Frederiksberg for halvandet år siden under navnet Let-Køb 24-7. Det var også den første af slagsen med brand, sortiment og købmand i Dagrofa-regi. Siden er de ubemandede butikker åbnet flere steder rundt om i landet – både som containerbutikker og eksisterende butiksanlæg.

- Det er ingen hemmelighed, at butikken i Taarbæk er en bedre forretning for os en den ubemandede på Frederiksberg. Men det handler også om at høste erfaringer med konceptet, siger Christian Wenzzel. 

Den ubemandede butik på Taarbæk Strandvej, som er en smal bydel til Storkøbenhavn mellem Dyrehaven og Sundet, er rykket ind i en kommunalt ejet bygning, der ligger klods op ned af kommuneskolen. Tidligere rummede lokalet en butik med fokus på økologi og specialiteter.

- Vi fik ved et borgermøde besked fra de lokale, der ellers er bosat i et af Danmarks dyreste områder, på, at de gerne ville have en ubemandet butik, hvis den ellers kunne tilbyde et sortiment med helt almindelige købmandsvarer og ikke kun tun på dåse til 50 kr. stykket, siger købmanden, der kender segment af kunder fra sin butik i Hellerup.

Efter borgermødet havde næsten 300 lagt et depositum til en elektronisk nøglebrik, så de kan handle i butikken døgnet rundt uden nødvendigvis at skulle brug mobiltelefon med adgangsapp. Alle andre kan handle i butikken med mobiltelefonen, hvis de er fyldt 16 år og er blevet verificeret med Mit-ID.

Torvet har fået liv med butikken

Det var en god håndfuld ældre herrer, som under coronaen mødtes for at drikke kaffe og tage temperaturen på byens ve og vel, der fik ideen til at åbne en dagligvarebutik.

Efterhånden blev deres møder formaliseret i den såkaldt Mocca-gruppe, der med politisk tæft og dialog med Lyngby-Taarbæk kommune fik banet vej for den ubemandede butik.
Mocca-gruppen stod for salget af de elektroniske nøglebrikker, som har rundet 600 styk og flere er bestilt.

- Det er jo især de ældre, der bruger brikken. De unge vælger at få adgang til butikken via mobilen, siger Svend Solvig fra Mocca-gruppen.

Selv om der er mange dagligvarebutikker både nord, syd og vest for Taarbæk, så har de lokale ifølge Svend Solvig og ikke mindst de ældre, stor glæde af at kunne smutte ned af trappen og ind i butikken for at hente et pund smør eller kaffe.

Udover Mocca-gruppen er der en aktivitetsgruppe, som i samarbejde med butikkens købmænd aftaler og arrangerer aktiviteter som salg af ost fra Nordsjælland eller øster på det lille torv foran butikken.

- Torvet fungerer som et godt mødested for de lokale, hvor de kan drikke en kop kaffe, som vi kan købe i en automat inde i butikken. Det fantastiske vejr i september og oktober fik torvet til at emme af liv, siger Svend Solvig, der ser frem til påske, hvor havnen, byen og torvet igen bliver fyldt med liv.

 

This describes the image

Førstemand Mikkel Andersen, købmand Christian Wenzzel og butikschef Alec Rambo Kristensen.

Opdateret 13. dec 2023