24-årig Meny-købmand hentede inspiration til faget i lokal butik

Dagrofa 2. feb 2021 -
6 min læsetid
This describes the image
Den tredje og nyeste Meny i Viborg er ledet af en helt ung købmand - Jens Lund på 24 år Helle-Karin Helstrand
  • Jens Bjorholm Lund blev som teenager fascineret af dialogen mellem den lokale købmand og kunderne. Han besluttede sig derfor for selv at blive købmand

Omgivet af nyt boligbyggeri og lejligheder, der endnu ikke er indflytningsklare, ligger en godt to år gammel Meny på Marsk Stigs Vej i Viborg.

Med fra begyndelsen var Jens Bjorholm Lund, der de seneste to måneder har haft status af købmand i den Dagrofa-ejede butik. Står det til den 24-årige nyudklækkede købmand, skal han blive der mange år.

- Siden jeg var teenager, har jeg drømt om at blive købmand, og det er det, jeg vil. Jeg vil være den lokale købmand, der kender sine kunder og gerne bruger ti minutter på at hyggesnakke med dem. Købmanden, der opfylder de ønsker, kunderne har. Lige nu har jeg ikke ambitioner om at komme op i hierarkiet, siger Jens Lund.

Han voksede op i Rødding uden for Viborg, og når han besøgte den lokale købmand, blev han ofte hængende længere end nødvendigt.

- Jeg var vel omkring 15-16 år, og det endte altid med, at jeg fik for meget med i kurven - chokoladekiks og den slags impulskøb. Jeg var fascineret af den dialog, der var mellem den lokale købmand og kunderne. Han snakkede med dem, som var de gamle venner eller familie. De oplevelser fik mig til at beslutte, at jeg selv ville være købmand, fortæller Jens Lund, der faktisk ikke en gang kender købmanden i Rødding.

Han blev i første omgang servicemedarbejder i Bilka, der ligger tre km fra hans nuværende arbejdsplads.

- Jeg kom i lære og allerede under min uddannelse fik jeg en forsmag på at være leder. Senere fik jeg en mellemleder-stilling i varehuset, fortæller den unge købmand.

Han manglede dog udfordringer og søgte til Dagrofa.

- Jeg vil have muligheden for at dyrke det ægte købmandskab. I Dagrofa er der flere muligheder, og jeg har et betydeligt større ansvar, end jeg havde i det, der dengang hed Dansk Supermarked. Det er udfordringer og ansvar, der udvikler mig, og det er det, der driver mig, siger Jens Lund.

Jens Lund

 

Har fundet sin lederstil

Han blev i først omgang ansat som salgsleder i Meny-butikkens kolonialafdeling, senere blev han souschef, og fra december blev han købmand.

- Jeg er ikke ret god til at holde lav profil, og jeg er aldrig usynlig i et rum. Men den første tid i butikken brugte jeg på at suge til mig fra de ældre kolleger, uden at blande mig for meget, fortæller den unge købmand.

Han har efterhånden fundet og udviklet sin egen ledelsesstil.

- I begyndelsen var nok mest den ledertype, der benyttede ordrer og en løftet pegefinger, men det fungerer bare slet ikke. Som menneske er jeg meget analytisk og forsøger hele tiden at læse folk. Hvordan reagerer en medarbejder, når jeg siger sådan? Hvad er baggrunden for, at vedkommende har lavet en fejl? Ofte er der en forklaring, som man kan lære af. Det dur ikke at slå folk oveni hovedet eller at kalde dem for idioter, siger Jens Lund.

 Han lægger ikke skjul på, at da han første gang skulle afprøve lederrollen, var det lidt svært at skabe respekt.

- Når kollegerne har oplevet én som elev, og man kun er 19 år, kan det være svært at overbevise dem om, at man også kan være en dygtig leder for dem, siger Jens Lund.

Han tilføjer, at han selvfølgelig nogle gange er nødt til at løfte pegefingeren og markere sig.

- Man kan altid høre, hvis en forklaring på en fejl blot er en søforklaring, smiler han.

Jens Lund er overbevist om, at hvis medarbejderne kan lide at komme på arbejde, vil det præge stemningen så meget, at også kunderne føler sig godt tilpas.

- Det skal være folkevenligt og rart at komme i Meny - både som kunde og som ansat. Jeg indleder selv dagen med at gå rundt for at sige godmorgen til alle. Samtidig spørger jeg, om folk har haft en god aften eller weekend. Det allervigtigste for en butiks succes er, at man får folk til at arbejde mod samme mål og at løfte i flok, siger købmanden.

Han må ikke sætte tal på butikken omsætning, men siger:

- Det er altid svært at åbne en ny butik og vænne kunderne til at bruge den - ikke mindst i et nyt boligområde. Men vi er kraftigt på vej fremad på alle parametre, siger Jens Lund.

I gåafstand fra butikken ligger der både en Lidl og en Rema 1000.

Meny v

 

Elever erstatter ledere

Som ansat i en Dagrofa-ejet Meny tager Jens Lund selv ni ud af ti store beslutninger.

- Selvfølgelig clearer jeg lige de helt store beslutninger med min salgschef, men jeg har rigtigt meget at skulle have sagt. Ofte sparrer jeg med mine købmandskolleger og min salgschef, og til marts skal jeg på Dagrofas købmandsuddannelse, siger købmanden.

Blandt de store beslutninger, han har taget, er at ansætte flere elever.

- Lige nu har vi tre salgsassistentelever plus en elev i slagterafdelingen. Til gengæld har jeg ikke en souschef og ingen salgsledere. Jeg vil hellere give noget mere ansvar til eleverne, så de allerede under deres elevtid øver sig på at være ledere. Ansvar udvikler samtidig den enkeltes personlighed, og det er noget af det vigtigste i uddannelse. Jeg fik selv lederansvar under min uddannelse, og det har haft stor betydning for mig, siger Jens Lund.

Han deltager selv det daglige arbejde i kolonialafdelingen, hvor der er to elever.

- De prøver det hele i afdelingen, ligesom jeg også er med til at sætte varer på plads. Jeg er klar over, at jeg ikke får lov at beholde dem, når de får en god lederuddannelse hos os. Men jeg vil være glad for at sende dygtige folk videre, og så oplærer vi bare nye elever, siger Jens Lund - der er på jagt efter endnu en elev.

- Faget har ikke haft noget særlig godt renomme, men hvis eleverne oplever, at de får ansvar og udvikler sig, styrker vi forhåbentlig også interessen for faget, siger den unge købmand.

I stedet for en salgsleder i frugt- og grøntafdelingen deler to salgsassistenter ansvaret.

- De har netop bygget hele afdelingen om, så den er mere åben og tilgængelig. Samtidig har de skabt en inspirationsø, hvor de samler alt til en salat. Her kan kunden også få en opskrift, fortæller købmanden.

- I det hele taget satser vi i alle ferskvareafdelingerne på at inspirere kunderne til aftensmaden. Vores slagter-delikatesseafdeling er betjent alle dage til kl. 18, og medarbejderne bruger meget tid på at snakke med kunderne og at vejlede dem. De afdelinger står for en stor de af vores vækst lige nu, siger Jens Lund.

frugt og grønt meny viborg

MENY, MARSK STIGS VEJ I VIBORG:

- ejet af Dagrofa

- ledet af købmand Jens Bjorholm Lund

- åben hver dag fra 7 til 20

- salgsareal 1500 kvm.

- Ansatte: I alt 60 – heraf er 16 faste – inkl. fire elever

Viborg har ca. 40.000 indbyggere

Opdateret 2. feb

DH Food Professional banner