Pensioneret uddeler booster vinsalget i SuperBrugsen
-
Den 77-årige Flavia Ferrara har været uddeler i 20 år. Som folkepensionist har hun haft ansvaret for en vinafdeling i SuperBrugsen Nykøbing Sjælland og øget omsætningen til omkring det dobbelte
Da Flavia Ferrara blev uddeler første gang i 1983 i Brugsen Ejby på Hornsherred - ikke langt fra Holbæk - var en kvinde på den post endnu et særsyn i en mandsdomineret verden af købmandskab.
Det var mere reglen end undtagelsen, at ansvaret for butikkerne i FDB og brugsforeningerne var lagt i hænderne på en uddeler af hankøn. Sådan var det også hos købmændene.
Men Flavia Ferrara havde lært at arbejde fra barnsben i sin mors butikker i Skovlunde og kom først ud at lege med de andre børn på gaden efter klokken 20. Siden har hun altid arbejdet og gør det nu som 77-årig som leder af vinafdelingen i SuperBrugsen Nykøbing Sjælland.
Dermed skriver hun sig ind i en statistik, der viser, at mange folkepensionister vælger at fortsætte med at gå på arbejde.
I januar i år var der næsten 70.000 danskere, der både havde en lønindkomst og modtog folkepension. Dermed er antallet af pensionister i beskæftigelse steget med omkring 9600 personer på et enkelt år. Det viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.
Høje hæle som varemærke
Flavia Ferrara stiller op til fotografering i vinafdelingen med høje hæle, som gennem årene er blevet hendes varemærke.
Som 15-årig begyndte hun at gå i sko med høje hæle og iklæde sig nederdel og har ikke siden set sig tilbage i bakspejlet.
Begge hendes forældre kom til Danmark før 2. verdenskrig fra Italien.
Selv om hun er født og opvokset i Danmark med Skovlunde som bopæl om vinteren og senere Odsherred om sommeren, har den klassiske feministiske italienske tøjstil være hendes foretrukne beklædning op gennem årtierne hjemme og på det danske arbejdsmarked, hvor gummisko, benklæder og t-shirts ellers er det fremherskende.
- Nu skal jeg imidlertid gå med bukser, da det er en del af arbejdsbeklædningen her i butikken, siger Flavia Ferrara, der har travlt med at sætte flasker på hylden og tale med kunderne, da Dagligvarehandlen.dk besøger butikken.
Omsætningen er fordoblet
Siden hun fik ansvaret for vinafdelingen for snart 10 år siden er omsætningen mere end fordoblet til over 10 mio. kr. årligt inkl. moms.
Flavia Ferrara bærer stadig sin hæle med stil. Hun fortæller, at hun på et tidspunkt havde over 100 par sko.
Netop skoene var nøglen til dette interview, da en af hendes unge stjerner, den nuværende købmand Max Skov Hansen, Rema 1000, under mit besøg i hans nye butik i Holbæk for nylig fortalte om ”fantastisk Flavia på 77 år, der stadig arbejder og bærer sin højhælede sko med stil og var mit første forbillede.”
Flavia var uddeler fra 1994 til 2004 i selvsamme butik, hvor hun nu jonglerer med vinflasker og gode råd ad libitum til kunderne. Hun husker tydeligt Max Skov Hansen, der havde den ild i øjnene, som hun dengang kunne se ville gøre ham til købmand i særklasse, hvad han siden har bevist i Rema 1000 med flere awards og diplomer.
- Jeg havde også et par tamiler i praktik. De var også gjort af et helt særligt stof og har siden uddannet sig til betydningsfulde job på sygehuse, siger Flavia Ferrara.
Det Gule Palæ
Hun fik selv arbejdsdisciplinen ind med modermælken, da hendes mor, der oprindelig var anstandsdame for Matilde Calvi Di Bergolo, i daglig tale kaldet prinsesse Aage, i Det Gule Palæ ved Amalienborg, blev til en driftig forretningskvinde med tre butikker i Skovlunde og senere sammen med Flavias far, kokken Sebastiano, drev et hotel ved Gardasøen gennem 20 år.
- Min far kom fra Taormina på Sicilien til Danmark for at arbejde som kok hos den italienske ambassadør. Min mor Anna var fra nordøstlige Italien Udine, Sequals nord for Venezia, og kom med sin far til Danmark i 30’erne.
Han var terrazzomester med eget firma i Danmark, fortæller Flavia Ferrara om, hvad der førte til hende og tre søskendes undfangelse i landet højt mod nord.
Sebastiano fik senere job som kok i Det Gule Palæ, hvor han mødte Anna, hvis far havde fået job på slottet med at renovere gulvet.
Prins Aage var fætter til Christian X og døde som fremmedlegionær i Marokko i 1940. Giftermålet med den italienske comtesse Matilde Calvi Di Bergolo betød, at han mistede sin royale titel.
Italien på dåse
- Det var faktisk min far, som senere udviklede opskriften til Plumroses spaghetti bolognese, fortæller Flavia om sin far, der også var kok på Hotel Terminus – nu kendt som Hotel Plaza ved Hovedbanegården i København.
Flavia tøver ikke med at trække på sin barndom og italienske rødder, hvis kunderne søger inspiration til mad og vin fra Middelhavet.
På Dagligvarehandlen.dk’s opfordring kommer hun med et bud på en forret, hovedret og dessert, som er lige til at gå til uden de store dikkedarer i køkkenet.
- Som forret vil jeg anbefale store tomater skåret i skiver med et lag af tun i olie rørt op med mayonnaise og karry og pyntet med løgringe, kapers og frisk basilikum. Vinen kunne være en Pinot grigio.
- Hovedretten kunne være kalveschnitzel bøjet sammen over ost og salvieblade, der steges på en pande og overhældes med en tør Marsala og jævnes med lidt mælk til en cremet sovs. Italienerne vil nok spise brød eller pure’ di parate til, men her kan man sagtens spise nyopgravede danske kartofler sæsonen taget i betragtning. Retten kan med fordel ledsages af en fyldig Sauvignon Blanc evt. fra New Zealand eller en god appassimento fra Puglia. Den er som mange vine fra Italien blød og fyldig, hvad danskere har en forkærlighed for, siger Flavia.
Hun går hen til vinreolen, der breder sig over en hel endevæg med 20 fag, og finder en flaske Disaronno, som er en mandellikør, der er velegnet til Tiramisu, som hun kalder verdens nemmeste dessert.
Sammen med fire æg, 100 gram sukker, 500 g mascarpone (flødeost), 4 dl stærk kaffe og mandellikør, cognac, Rom eller hvad man har i huset og en pakke savoiardi-småkager (lady fingers) har man råvarerne på plads. Rørt og lagt sammen skal det blot pyntes med 2-3 spsk. kakaopulver. Hertil en god kop espresso eller hvis man foretrækker vin, kan det være en let mousserende Moscato.
Genstart i pølsevognen
Trods kærligheden til italiensk mad var Flavia Ferrara ikke mere kræsen, end at hun opsøgte butikkens uddeler Claus Lilholm, der efterfulgte hende på posten, for at høre om et job, da hun dengang som 67-årig på grund af sin alder ikke længere kunne arbejde på Odsherred Posten, hvor hun både solgte annoncer og skrev artikler.
Hun fik lov at passe pølsevognen uden foran butikken. Efter et år kom hun ind i butikken; først i kiosken og dernæst i vinafdelingen.
- Jeg elsker Odsherred med sit kuperede landskab mellem hav og fjord, hvad der ligesom i Skagen gennem tiderne har tiltrukket kunsterne på grund af de særlig lys, siger Flavia Ferrara, mistede sin mor på 97 år i 2017 og derfor ikke længere kommer så meget til Italien, hvor hendes mor boede i eget hus i Toscolano-Maderno på vestsiden af Gardasøen.
Skulderklap af uddelerne
Da hun stoppede som uddeler i SuperBrugsen havde hun alt i alt haft 20 år som uddeler i Ejby, Jyderup og seneste Nykøbing Sjælland. I 1990 fik hun uddeler-kollegernes pris Skulderklap gennem magasinet Butikslederen, der udgives af Danmark Leder Organisation, for at have rettet op på driften i den FDB-ejede butik.
Og for et par år siden fik hun igen besøg af Butikslederen, da bladets daværende journalist Peter Brogaard Tarp bragte et portræt af Flavia under overskriften ”Ustoppelig”.
Hendes to voksne døtre; Cristina og Annette, der som børn måtte sove på madrasser i baglokalet, mens mor var på arbejde i Brugsen Ejby, arbejder nu henholdsvis som tekstforfatter i Roskilde og Det vilde spinderi i Nykøbing Sjælland.
- Jeg har fået fire børnebørn, der nu også er så store, at jeg nok snart bliver oldemor, siger Flavia Ferrara, der som en italiensk mamma sætter en ære i at samle sin familie om god vin og mad.
Siden hendes mand fra andet ægteskab bare et år efter brylluppet blev dræbt i en bilulykke, har Flavia Ferrara valgt at være single:
- Jeg er blevet alt for selvstændig til også at have en mand i mit liv, siger hun.
Meget mere end en dagligvarebutik
Siden 2007 har uddeler Claus Lilholm stået i spidsen for SuperBrugsen Nykøbing Sjælland og dens udvikling, hvor ikke mindst Flavias kærlighed til vin og kunder har været en guldrandet investering.
Sammen med bestyrelsesmedlem Hans Jørgen Olsen, der bl.a. har ansvaret for at arrangere vinaften og styre medlemmerne gennem smagsprøver, har SuperBrugsen trods stigende konkurrence fra discountbutikker formået at holde sorte tal på bundlinje.
- Men jeg kan godt mærke, at vi er oppe mod nogle meget dygtige konkurrencer i to Rema 1000 butikker og en helt ny Netto, siger Claus Lilholm, der hvert år også skal bruge en pæn del af indtjeningen på at vedligeholde et ældre butiksanlæg midt i byen.
Claus Lilholm var en af initiativtagerne til onlinesupermarkedet Egebjerg Købmandsgård, hvor visiterede borgere kan handle dagligvarer og få det bragt hjem af hjemmeplejen i de 45 kommuner, der har tilmeldt sig ordningen.
SuperBrugsen var med fra starten i 2008, og ejer i dag 45 procent af virksomheden, der beskæftiger omkring 35 medarbejdere.