Bornholm får Danmarks første CO2-neutrale bryggeri

Bæredygtighed 27. apr 2021 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto: Svaneke Bryghus
  • Som det første bryggeri herhjemme kan bornholmske Svaneke Bryghus bryste sig af, at bryggeriets produktion nu er CO2-neutral. Det fejrer bryggeriet med lanceringen af en ny øl

Flere års arbejde er nu kulmineret på Bornholm, hvor Svaneke Bryghus som det første bryggeri herhjemme kan kalde sig CO2-neutral.

Med udgangen af 2020 fik Svaneke Bryghus installeret et genvindingsanlæg til kuldioxid, som gør, at bryggeriet nu er i stand til at genanvende sin egen overskydende kuldioxid i tappeprocessen samt tappe og sælge det overskydende i kulsyreflasker til egne kunder med fadølsudskænkning på Bornholm og i Storkøbenhavn. Samtidig lancerer bryggeriet en ny øl med det passende navn "Game Changer".

- Vores nye genvindingsanlæg er prikken over i’et og 'game changeren' i rejsen mod at brygge CO2-neutralt. Vi er meget stolte af vores grønne fortælling, og er sikre på, at det vil blive et endnu vigtigere salgsparameter i fremtiden, fortæller Steen Jespersen, direktør for Svaneke Bryghus.

I 2018 tog Svaneke Bryghusbryggeriet det første skridt og blev 100 pct. økologisk, i 2019 andet skridt ved at introducere dåser med markant lavere miljøbelastning end engangsflasker og i 2020 droppede man oliefyret og skiftede til biogas frem for naturgas. Bryggeriet drives desuden af el fra vedvarende energikilder, hvoraf 35 pct. kommer fra egne solceller, og de resterende 65 pct. købes som grøn, certificeret vind- og solenergi. Det betyder, at bryggeriet ikke har udskilt CO2 på hverken varmeenergi eller elektricitet fra marts 2020. Hele processen er dokumenteret og certificeret af rådgivningsvirksomheden Force Technology i januar.

Bryggeriforeningens direktør, Niels Hald mener, at Game Changeren udgør et fyrtårn, som andre danske bryggerier vil styre efter.

- For nogle bryggerier er det vanskeligt at omstille sig til fuld CO2-neutralitet på den korte bane, men Svaneke Bryghus sætter et godt eksempel for resten af branchen ved at være CO2-verificeret. Allerede nu har de danske bryggerier en meget cirkulær forretningsmodel, hvor stort set intet materiale går til spilde ved produktionen, og hvor energi- og vandforbruget er minimeret. Men senest i 2030 er det vores mål, at hele alle vores medlemmer er CO2-neutrale, siger han.

Svaneke Bryghus vil fortsætte det grønne arbejde, og forsøge at sikre, at emballage og råvarer også på sigt bliver CO2-neutrale.

Opdateret 27. apr 2021