Amazon nærmer sig Walmarts globale detail-førertrøje

Udland 18. feb 2021 - 3 min læsetid
This describes the image
Amazon Web Services adm. direktør Andy Jassy, bliver topchef for hele Amazon, når han senere på året skal afløse stifter Jeff Bezos Foto: Amazon
  • Corona har sparket yderlige til væksten i Amazon, men i stifter Jeff Bezos sidste hele år som topchef tjener onlinegiganten suverænt mest på "skyen"

I mange, mange år har amerikanske Walmart fremstået som aldeles urørlig på tronen som verdens største detailhandelsvirksomhed.

Omsætningen i Walmart, der først og fremmest er kendt for sine klassiske superstores, har været i en klasse helt for sig selv, når den internationale revisionsvirksomhed Deloitte har offentliggjort sin årlige liste over de 250 største på globalt plan – ”Global powers of retailing”.

I 2020-udgaven var Walmarts omsætning på 514 mia. dollar mere end tre gange så stor som listens nummer to.

Men når den næste udgave af Deloittes top 250 udkommer her i februar, vil Walmarts dominans være mindre udtalt, for online-fænomenet Amazons vækst har i årevis været så heftig, at der begynder at tegne sig en rival til detailhandelstronen.

Med en gennemsnitlig årlig vækst på 18 pct. i Amazons salg før coronakrisen – og yderligere acceleration under corona til 38 pct. sidste år – har der været ikke så lidt mere fart på verdens største e-handler.  Walmart måtte i perioden 2013 til 2018 nøjes med en årsvækst på 1,6 pct.

Tjener 85 mia. på skyen

Allerede nu vil Deloittes nye tal dog være forældede, for Amazon nåede først på måneden at lægge et nyere regnskab frem end det, der bliver brugt af Deloitte i sammenligningen med de andre detailgiganter.

Amazons samlede omsætning voksede alene i 2020 med over 100 mia. dollar og landede på 386 mia. dollar, svarende til tæt på 2400 mia. kr. Så nærmer vi os næsten Walmart-klasse.

Revisorerne i Deloitte skal imidlertid nok vide at frasortere den andel af Amazons omsætning, der stammer fra et forretningsområde langt fra den frygtede og dominerende online-markedsplads.

Det er Amazon Web Services, AWS, der ifølge årsrapporten stod for 12 pct. af det samlede salg. AWS leverer cloud-infrastruktur og digitale services

For første gang i mange år voksede AWS' andel imidlertid ikke. Tværtimod faldt den i 4. kvartal sidste år, hvor corona-krisen endnu en gang løftede onlinehandelen verden over, så AWS-andelen "kun" udgjorde 10 pct.

Hvad angår indtjening, har AWS imidlertid igen leveret en væsentligt større bidrag - næsten 60 pct. af et rekordhøjt samlet driftsresultat på knap 23 mia. dollar – eller 142 mia. kr.

Det kan være en medvirkende årsag til, at det bliver AWS’s adm. direktør Andy Jassy, der senere på året skal afløse stifter Jeff Bezos, når han skal spille en mere tilbagetrukken rolle som bestyrelsesformand. Men Bezos selv kommentere sin afgang sådan her:

- Når du ser på vores finansielle resultater, er det, du i virkeligheden ser, lang tids opsamlede resultater af opfindelser. Lige nu ser jeg Amazon på sit mest opfindsomme niveau nogensinde, og det gør tidspunktet optimalt for en overgang.

 

Opdateret 2. jun 2021