Hver tredje ung har valgt en diæt

Trends 15. feb 2021 -
3 min læsetid
This describes the image
Foto: Colourbox
  • Unge vægter sundhed højest, når det kommer til deres madvaner, viser en nordisk undersøgelse fra Arla

Sundhed er vigtigst for unge i norden, når de spiser eller køber mad. Det viser en ny nordisk rapport, som analyseinstituttet Ipsos har udarbejdet for Arla.

Undersøgelsen dykker ned i de 13-19-åriges holdninger og forhold til mad på tværs af Danmark, Finland og Sverige.

I undersøgelsen svarer hver tredje, at de følger en speciel diæt. Dette gælder særligt en fleksitarisk (14 pct.), en laktosefri (11 pct.) og en vegetarisk kost (7 pct.).

Mens det er mest almindeligt at vælge vegetarisk blandt de danske og svenske unge, er der i Finland flest unge, der spiser laktosefrit.

- Der er intet i vejen med at følge en diæt, så længe den er fornuftig og følger de generelle offentlige retningslinjer for sund og nærende kost. Ved at spise en sund og varieret kost i de rette mængder giver vi kroppen gode betingelser for at forblive rask ind i voksenlivet. Men en ensidig kost, hvor man udelukker hele fødevaregrupper eller spiser uhensigtsmæssig meget fra enkelte fødevaregrupper, er det sværere at få dækket behovet for alle næringsstoffer, siger Lea Brader, Nutrition Scientist, Ph.d. hos Arla.

De unge går forrest i kampen for klimaet, men når det kommer til mad, er fokus først og fremmest sundhed. Således siger hver tredje, at de spiser en særlig kost af sundhedsmæssige årsager; kun hver femte siger, at det er af hensyn til miljøet.

 

Tal fra undersøgelsen:

- 1500 unge har deltaget i undersøgelsen

- 31 pct. af de unge i alderen 13-19 år på tværs af de tre lande angiver, at de spiser efter en særlig diæt.

-14 pct. angiver, at de spiser fleksitarisk (Unge i DK: 14pct., Sverige: 22pct., Finland: 6pct.)

- 11 pct. angiver, at de følger en laktosefri kost (Unge i DK: 5pct., Sverige: 10pct., Finland: 17pct.)

- 7 pct. angiver, at de følger en vegetarisk kost (Unge i DK: 5pct., Sverige: 8pct., Finland: 6pct.)

- 2 pct. angiver, at de følger en vegansk kost (Unge i DK: 2pct., Sverige: 2pct., Finland: 2pct.)

- 2 pct. angiver, at de følger en glutenfri kost (Unge i DK: 1pct., Sverige: 3pct., Finland: 2pct.)

- 33 pct. spiser en særlig kost af sundhedsmæssige årsager

- 28 pct. føler sig bedre tilpas fysisk, når de undgår specifikke ingredienser og produkter

- 20 pct. spiser en særlig kost af hensyn til miljøet

- 41 pct. af de unge på tværs af de tre lande angiver, at de altid eller meget ofte overvejer sundhed og næring, når de køber og spiser mad

- 27 pct. har inden for en periode på 6 måneder søgt efter hjælp til sunde kostvaner

- 13 pct. har inden for en periode på 6 måneder søgt efter hjælp til bæredygtige kostvaner.

 

 

Opdateret 15. feb

DH Food Professional banner