Omsætningsdyk i sommer: Corona-effekten på dagligvaresalget aftager

Trends 26. aug 2021 - 2 min læsetid
This describes the image
Mundbindet er væk i butikkerne, og omsætningen falder, når man sammenligner med samme tid sidste år. Foto: Yougov
  • Spritnye tal fra Danmarks Statistik viser et klart fald i dagligvarebutikkernes omsætning sammenlignet med 2020

Købmænd, supermarkeder og varehuse hører som bekendt til blandt coronakrisens vindere. Men effekten aftager i takt med genåbningen af samfundet.

Nu viser nye tal for detailomsætningen fra Danmarks Statistik, at omsætningen af fødevarer og andre dagligvarer i månederne maj til og med juli ligger 3,6 pct. under de samme tre måneder sidste år, når man korrigerer for prisudviklingen. 

Sidste sommers salgsrekorder lå til gengæld 5,8 pct. over de samme tre måneder i 2019, og det indebærer, at sommersalget i 2021 stadig har holdt sig over niveauet to år tidligere - før corona lavede helt om på alle kendte spilleregler i markedet.

I juli gik dagligvaresalget marginalt frem sammenlignet med juni, mens det samlede detailsalg faldt lidt. Cheføkonom Tore Stramer fra Dansk Erhverv vælger at se positivt på den udvikling.

- Det begyndende fald i i detailsalget skal ses i sammenhæng med, at restriktionerne er blevet lempet betydeligt hen over sommeren, og at smitten generelt har været lav. Dermed har danskerne igen haft mulighed for, og lyst til, at bruge penge på landets restauranter, biografer, rejser og i kulturlivet. Det er meget positivt, da det er de brancher, der har været klart hårdest ramt af coronakrisen, siger Tore Stramer fra Dansk Erhverv.

 

Opdateret 26. aug 2021