Købmændene vil have fjernet kontantpligten

Kæder 6. feb 2023 -
This describes the image
  Foto: Flemming Effersøe
  • Butikkerne skal selv vurdere, om de vil tage imod kontanter. Erhvervsministeren siger nej til ændringer

Skrevet af: Henrik Denman

De Samvirkende Købmænd ønsker at få fjernet kontantpligten, så butikkerne selv kan afgøre, om de vil modtage kontanter eller ej.

Dagligvarebutikkerne er i dag forpligtet til at modtage betaling med kontanter i tidsrummet fra kl. 6 til kl. 22. Der er dog en undtagelse for butikker, der ligger i et område, der er særligt belastet af kriminalitet. Her kan butikkerne sige nej til kontanter fra kl. 20.

– Det er vigtigt at understrege, at en afskaffelse af kontantpligten ikke er en afskaffelse af kontanter, men blot en revision af en lov, der har overlevet sig selv. Vi opfordrer derfor Folketinget til at ophæve den særlige danske kontantpligt, siger vicedirektør i DSK, Claus Bøgelund Nielsen.

Erhvervsminister Morten Bødskov (S) siger, at han ikke har planer om at lempe kontantreglen.

Den gældende betalingslov stammer fra 1984 og er blevet revideret to gange. 

I 2018 indførte daværende erhvervsminister Brian Mikkelsen nye regler, der gjorde det nemmere for butikker at beskytte sig mod røveri. De nye regler gav butikkerne mulighed for at sige nej til kontanter i tidsrummet kl. 22-06.

Ældre bruger kort

Sidste år blev kontantreglen desuden ophævet for engroshandel, men butikkerne er fortsat forpligtet til at modtage kontant betaling i dagtimerne.

– En meget stor del af bankerne har de seneste år fjernet kontanterne. Det er bl.a. sket af sikkerhedsmæssige årsager og i takt med, at kontanter benyttes i stadig mindre omfang. Alligevel er detailhandlen, restauranter og andre handlende fortsat forpligtet til at modtage kontanter, siger Claus Bøgelund Nielsen.

Han siger, at man i vore nabolande Sverige og Tyskland ikke har pligt til at modtage kontanter. Det er op til butikker og restauranter og andre virksomheder, om de vil tage mod kontanter.

– Det fungerer fint, siger han.

De gældende regler sigter bl.a. mod at tage hensyn til de ældre. Tal viser dog, at borgere over 70 år siden 2017 har mere end halveret brugen af kontanter, så de i dag kun benytter kontanter ved mindre end to ud af 10 betalinger i butikker. 

Minister holder fast

Erhvervsminister Morten Bødskov (S) har for nylig oplyst til Folketingets erhvervsudvalg, at han ikke agter at lempe kontantreglen.

– Mit udgangspunkt er, at man som forbruger fortsat skal have garanti for at kunne betale med kontanter i f.eks. dagligvarebutikker og butikker med receptpligtig medicin, siger han.

Ministeren nævner udviklingen herhjemme i de seneste år, hvor brugen af kontanter har været dalende. Den udvikling er fundet sted, selvom Danmark som et af de eneste lande i Europa har en kontantregel.

– Der er dermed ikke umiddelbart noget, der tyder på, at kontantreglen er et værn mod dalende brug af kontanter, siger Morten Bødskov. 


 

Opdateret 14. mar 2023