Supermarkeder sparer på lønbudgettet

Salling Group 16. sep 2015 -
This describes the image
Der er fortsat stort behov for medarbejdere i dagligvarebutikkerne. Dagligvarehandlen

De seneste års krise har presset dagligvarehandlen til at holde et tæt øje med lønprocenten. Det har betydet, at der er lagt 1,7 mio. færre arbejdstimer i supermarkeder, discountbutikker og døgnkiosker det seneste år, viser et specialtræk på præsterede arbejdstimer i dagligvarebutikkerne, som Danmarks Statistik har foretaget for Dansk Handelsblad.

Det er et fald på 2 pct. i perioden fra 1. april 2014 til 31. marts 2015 sammenlignet med året før.

De udvidede åbningstimer tvang i en periode dagligvarehandlen til ansætte flere medarbejdere - eller at give de ansatte flere timer - således skete der en stigning i antallet af præsterede arbejdstimer i 2013 og begyndelsen af 2014.

Nu ser det dog ud til, at kurven er vendt.

Alene i 1. kvartal 2015 blev der udført 0,43 mio. færre timers lønnet arbejde i dagligvarehandlen, end i samme kvartal året før. Påsken lå i begge år i andet kvartal.

I beregningen er medregnet alle lønnede præsterede arbejdstimer - herunder også personer i lønnet praktik eller støttet beskæftigelse med løn. Betalt fravær i form af timer under sygdom eller orlov indgår, ligesom ulønnet merarbejde, ikke i opgørelsen.

Dansk Supermarked vil ikke oplyse, hvor mange timer de ansatte arbejder i koncernens butikker, men Coop oplyser, at der kan være sket en mindre reduktion af arbejdstimer i enkelte butikker.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Dagrofa.

Tekst og foto: Helle-Karin Helstrand
hkh@dhblad.dk

For at holde lønprocenten nede har nogle butikker skåret i timetallet blandt de ansatte.

Opdateret 10. nov 2020