Sådan bliver bymidten levende
Hvis kommunalpolitikere landet over vil fremme en attraktiv bymidte, som beboere fra nærområdet naturligt søger til, er her tre tips: Sørg for, at der også i bymidten bor mennesker, så den indre by ikke kun er levende, når kontorer og banker er åbne; sørg for at koncentrere detailhandlen og andre byerhverv, og sørg for en jævn fornyelse af detailhandlen.
Skanderborg er en af landets mellemstore byer, som har fået tingene til at gå op i en højere enhed, så bymidten klarer sig godt, lyder vurderingen i en ny analyse. Analysen af detailhandlen i 10 danske byer, udført for Naturstyrelsen, er udført som baggrundsmateriale til den detailhandelsredegørelse, som erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) ventes at have klar sidst på året.
Bymidten i Skanderborg har fået et nyt shoppingcenter, Bloms, med Føtex samt 18 specialbutikker samt cafeer. Centret ligger centralt i bymidten, er tilpasset byens størrelse og har tilført Skanderborg kædebutikker og fitnesscenter i et indendørs shoppingmiljø.
Tendenser
I analysen lyder vurderingen af byen:
"Skanderborg bymidte har samlet set fået et løft med Bloms, og der er opstået en rollefordeling i handelsgaden, hvor de stærkeste butikker ligger tæt på indgangen til Bloms."
Analysen fastslår, at antallet af butikker er faldet i bymidterne siden midten af 00'erne, mens der er kommet flere store butikker uden for bymidterne.
Analysen ser otte tendenser, som sammenfatter situationen i de 10 undersøgte byer.
De store byer har toppet. I analysen drejer det sig om Aarhus og Kolding.
Færre, men større
Tendenser går mod færre, men større butikker, som holder en uændret omsætning. Analysen af de 10 byer viser en tilbagegang i antallet af butikker på ca. 10 pct.. Samtidig er butiksarealet vokset med ca. 10 pct., men omsætningen er stort set uændret.
Antallet af butikker er faldet særligt meget i bymidterne, men til gengæld er der kommet flere store butikker uden for bymidterne. Den tendens ses bl.a. blandt discountbutikkerne.
En tredje tendens er, at nethandel skaber behov for omstilling af bymidterne, ligesom analysen påpeger, at koncentration styrker bymidten.
En tendens, der er kendetegnende for stort set alle de undersøgte byer, er den stigende decentralisering af dagligvarehandlen. Dermed mister bymidterne en del af det daglige kundeflow.
Tomme butikslokaler kan give problemer for bymidterne, men det er en tendens, at lokalerne genanvendes til andre formål.
Kunderne i bymidterne efterspørger nærhed og et stort udbud, og det er stærke grunde til, at de tager derind, men forbrugerne siger også, at de vil kunne kombinere indkøb med andre ærinder som læge- eller cafébesøg.
Henrik Denman
hede@dhblad.dk
Foto: Skanderborg