Regeringen vil tillade nye Bilka-varehuse
Regeringen ventes inden længe at offentliggøre sit udspil til en revideret planlov, og der er flere tegn på, at regeringen vil give plads til flere store butikker som hypermarkeder. Regeringen kan dog imødese modstand fra støttepartiet Dansk Folkeparti, som går imod en øget koncentration af dagligvarehandlen.
Venstre-politikere har i de seneste dage udsendt signaler om, at regeringen vil lempe detailhandelsbestemmelserne, så det f.eks. bliver muligt at bygge nye hypermarkeder.
Skatteminister Karsten Lauritzen (V) oplyste forleden, at regeringens forslag til ændringer af planloven vil give grønt lys for opførelse af Bilka i Randers. Venstres lokale folketingsmedlem i Randers, Michael Aastrup Jensen, kom samtidig med en udmelding om, at han ikke anser det for noget problem at få flertal for et sådant udspil i folketingssalen.
– Det tror jeg ikke bliver noget problem, for i øjeblikket er der blandt blå partier enighed om, at der skal findes en løsning, der gør det nemmere for store butikker som eksempelvis Bilka at etablere sig i flere byer, sagde han for nylig til Randers Amtsavis.
René Christensen fra Dansk Folkeparti siger til Dansk Handelsblad, at han forventer, at Venstre vil fremsætte et forslag om at liberalisere detailhandelsbestemmelserne, så kommunerne kan tillade større butikker end i dag – også inden for dagligvarehandlen.
– Jeg forventer helt klart et udspil om at liberalisere detailhandelsbestemmelserne. Som jeg forstår Venstre, vil de komme med et forslag, der gør, at der kan opføres store megacentre langt flere steder, end man kan i dag. Det vil sige Føtex og Bilka og den type butikker.
Central styring
Er det jeres ønske?
– Nej, det er det faktisk ikke. Vi vil gerne kigge på specialvarebutikker. Udfordringen med de store centre er, at man kan få alt, og det bliver samlet på meget få hænder. Det kan gå ud over konkurrencen.
– Inden for dagligvarer er problemet, at det er mindre butikker uden for byerne, der lukker, og det vil sige, at den almindelige borger, som ikke bor i en storby, pludselig 20 eller 30 km til sin købmand i stedet for som nu 5 eller 10 km. Vi ønsker ikke en fuldstændig liberalisering, hvor kommunerne bare hver især kan bestemme. Der skal være lidt styr på det fra centralt hold. Her forventer jeg, at Venstre vil lægge op til, at det skal være meget liberalt. Så bliver det pludseligt kommunerne, der vil slås med hinanden, og det vil betyde, at man i nogle kommune vil få rigtig langt til dagligvarer, siger René Christensen.
Var ikke på tapetet
Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) fastslog i sommer, at en blåstempling af hypermarkeder ikke er på tapetet hos regeringen. "Jeg vil sige, at det ikke er det spørgsmål, der er mest presserende på mit bord nu," sagde han.
Adm. direktør John Wagner, De Samvirkende Købmænd, siger:
– Jeg har forstået, at overskriften på regeringens udspil bliver "vækst i hele Danmark". Med den overskrift går jeg ud fra, at udspillet også på detailhandelsområdet vil understøtte det butiksliv, som er tilbage uden for de allerstørste byer i Danmark. Så kan man jo ikke komme med et forslag, der åbner op for flere hypermarkeder, for de vil jo aldrig blive etableret i den del af Danmark, der har brug for vækstinitiativerne.
– Hvis regeringen alligevel skulle spille ud med et forslag til liberalisering af detailhandelsbestemmelserne, så håber jeg så sandelig på, at Dansk Folkeparti og De Konservative vil kende deres besøgelsestid og sikre, at der også i fremtiden vil være butiksliv i landdistrikterne og i de mellemstore provinsbyers bymidter, og at vi kan fastholde en selvstændighedskultur i dansk detailhandel.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen.
Af Henrik Denman
hede@dhblad.dk
Foto: Hans Juhl
Planloven
Regeringen ønsker at liberalisere planloven, der udstikker rammerne for udviklingen i by- og landområder. Hensigten er at give kommunerne øget frihed til at bestemme.
Debatten har hidtil mest handlet mest om byggeri i kystområder og om øget fleksibilitet i landzoner.
En anden del af planloven er imidlertid detailhandelsbestemmelserne, der bl.a. sætter grænser for, hvor store henholdsvis dagligvare- og udvalgsvarebutikker må være, og hvor de må ligge.
Det har hidtil været uvist, om regeringens udspil vil gå i retning af en helt ny planlov med liberaliserede detailhandelsbestemmelser, eller om man være mere tilbageholdende og spille ud med forslag i stil med dem, den tidligere regering fremsatte tidligere på året, og som især handlede om specialbutikker.