Polsk særskat skaber vrede i EU
EU får nu for alvor øjnene op for en ny polsk supermarkedsskat, som bl.a. truer den danske discountkæde Netto, der har 356 butikker i Polen. Hvis skatten bliver gennemført, agter Netto at droppe sine investeringer i landet.
Den varslede skat var på dagsordenen, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) besøgte Polen i foråret. Den nye skat på to pct. af omsætningen hos udenlandske supermarkeder skaber stor utilfredshed i Netto, hvor kædens adm. direktør Claus Juel-Jensen vil have den danske regering til at tage en alvorlig snak med den polske regering om skatten.
Den polske særskat skulle efter planen være indført allerede i foråret, men den er imidlertid ikke gennemført endnu. Loven skal forbedre konkurrenceforholdene for små butikker, der ifølge regeringspartiet Lov og Retfærdighed i dag betaler mere end dobbelt så meget i skat som de store butikskæder.
Nu får Netto opbakning fra den europæiske handelsorganisation EuroCommerce, der samler en lang række europæiske handelsorganisationer, bl.a. Dansk Erhverv.
Klar tendens
EuroCommerce opfordrer Europa-Kommissionen til at gå den varslede polske skat efter i sømmene for at undersøge, om den er lovlig ifølge EU-retten.
– Vi ser en klar tendens i Central- og Østeuropa, hvor regeringer gennemfører love, der favoriserer nationale detailhandlere og leverandører i forhold til udenlandske virksomheder og dermed underminerer konkurrence og de lokale forbrugeres interesser, siger generaldirektør i EuroCommerce, Christian Verschueren.
– Det seneste lovforslag i Polen vil ganske enkelt afholde udenlandske konkurrenter fra at investere i landet, og det vil underminere deres bidrag til at skabe valgmuligheder og innovation i Polen, tilføjer han.
EuroCommerce henviser til en tilsvarende sag tidligere i år, hvor den danske konkurrencekommissær i EU, Margrethe Vestager, undersøgte en sag i Ungarn, hvor regeringen ville indføre en progressiv afgift på fødevarekontrol. Problemet var, at afgiften ville ramme udenlandske firmaer hårdere, og derfor besluttede Margrethe Vestager, at den ungarske lov ikke kunne gennemføres.