Minister i gang med at fjerne barrierer

Salling Group 4. nov 2015 -
This describes the image
Skrevet af: Henrik Denman

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) ønsker at gøre det lettere for detailhandlen at donere overskudsmad til f.eks. sociale supermarkeder. Fødevarestyrelsen arbejder på at fjerne barrierer for, at butikker kan levere fødevarer til sociale supermarkeder.

Det siger hun til Dansk Handelsblad i en kommentar til udmeldinger, som CSR-chef i Dansk Supermarked, Helene Regnell, fremkom med i sidste uge. Hun konstaterede, at det går langsomt med at fremsætte løsninger på fødevarereglerne, som kan fjerne de barrierer, handlen oplever, når de vil donere overskudsmad.

Arbejder aktivt

Eva Kjer Hansen siger i en kommentar:

– Jeg arbejder aktivt for at bekæmpe madspild og sætter stor pris på initiativer rettet mod at mindske vores madspild. Sociale supermarkeder kan være en god måde at få solgt madvarer på, som ikke har kunnet sælges i almindelige supermarkeder.

– Som jeg forstår det, er den største barriere dog det regnskab, som en detailbutik skal føre over varer, som butikken leverer til andre butikker. Jeg har bedt Fødevarestyrelsen kigge på problemet, og de arbejder netop nu på at fjerne denne barriere for ikke-animalske fødevarer som f.eks. frugter. Branchen bliver inddraget tæt i denne proces og jeg har bedt Fødevarestyrelsen sørge for, at barrieren fjernes hurtigst muligt.

Helene Regnell fra Dansk Supermarked fortalte i sidste uge om et konkret eksempel på barrierer, der gør det vanskeligt for butikkerne.

Net med appelsiner

I et net med appelsiner kan den ene være beskadiget. Hvis butikken selv tager den beskadigede appelsin ud af nettet, må butikken donere resten af nettet, men den må ikke donere hele nettet inklusiv den beskadigede appelsin til f.eks. WeFood, så de kan tage appelsinen ud.

– Butikkerne er så pressede på ressourcer, at ikke har tid til at pille en appelsin ud for at donere resten. Så bliver resultatet, at alle appelsiner smides ud. Vi vil gerne kunne donere hele nettet og så stole på, at f.eks. WeFood piller den beskadigede appelsinen ud. Det må vi ikke i dag, og sådan er der flere eksempler på ting, der er vanskelige, sagde Helene Regnell.

Hertil siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen:

– I forhold til problematikken, der rejses omkring rådne appelsiner, der skal sorteres fra, før de forlader virksomheden, så er der tale om EU-regler, som jeg vil arbejde for at få ændret. Når det er sagt, så vil jeg gerne slå fast, at varer, som man sælger til forbrugerne, skal være i orden, siger ministeren.

Af Henrik Denman
hede@dhblad.dk

Eva Kjer Hansen mener, at sociale supermarkeder kan være en god måde at få solgt madvarer på, som ikke har kunnet sælges i almindelige supermarkeder.

Foto: Miljø- og fødevareministeriet

Opdateret 10. nov 2020