Kæder stryger klausuler ved ejendomssalg

Salling Group 5. jul 2019 -
This describes the image
Foto: EDC Erhverv Poul Erik Bech
Skrevet af: Søren Tougaard

Salling Group har sat ejendommen Østerbrogade 2 i det centrale Grenaa til salg. Netto flytter ud i slutningen af 2019 for at rykke ind i en tidligere Meny, som Salling Group har overtaget fra Ida Jacobsens Jaco Supermarkeder.

Det er der som sådan intet usædvanligt i. Det var der derimod i den oprindelige salgsopstilling fra EDC Erhverv Poul Erik Bech, hvor ejendommen på 1071 kvm. er sat til salg for 4,5 mio. kr. - 2 mio. kr. lavere end den offentlige ejendomsvurdering.

Heri stod, at butikken ikke igen må anvendes som dagligvarebutik.

Ifølge Salling Group beror den formulering dog på en misforståelse fra mæglers side, hvorfor ordlyden sidenhen er blevet ændret til, at ”ejendommen sælges af Salling Group som tom brugerejendom til købers disposition”.

- En klausul er ikke noget, vi kan håndhæve i praksis og derfor heller ikke noget, vi benytter. Som alle andre i branchen kan vi håbe, at der ikke åbner en ny butik ved siden af en af vores eksisterende butikker, men det vil en klausul aldrig kunne garantere, og derfor benytter vi det heller ikke, siger Kasper Reggelsen, presseansvarlig i Salling Group.

Stråmænd har ageret i markedet

Jesper Loiborg, adm. direktør i KFI Erhvervsdrivende Fond, har et indgående kendskab til markedet for butiksejendomme i Danmark.

Udover at fonden selv investerer i ejendomme, har Jesper Loiborg tidligere været ansvarlig for ejendomme i både Dagrofa og Coop.

Mens klausuler tidligere nærmest blev indskrevet per refleks, er de i dag uden effekt overhovedet, vurderer han.

- Normalt vil en kommune ikke acceptere, at der er den type klausuler, med mindre de er godkendt af dem og tinglyst på ejendommen. Der har tidligere været sager, hvor nogen solgte en ejendom med den type klausul til en køber, som officielt ville benytte ejendommen til andet end dagligvarebutik. Senere viste det sig, at han var stråmand for en dagligvarekæde, som han så solgte ejendomme til – dette for at omgå klausulen, som i øvrigt senere blev underkendt af kommunen, da den ikke var godkendt af dem, fortæller Jesper Loiborg.

Advokat Simon Trolle Markussen fra Selskabsadvokaterne rådgiver blandt andet virksomheder inden for erhvervslejeret.

Han mener, at klausuler, der er udformet for at forhindre konkurrenter i at overtage erhvervsejendomme, både er forældede og konservative.

- Det er ikke noget, man normalt ser, og er der en klausul, vil en virksomhed normalvis ikke påberåbe sig den, siger Simon Trolle Markussen.

Han fortæller, at en ændring af erhvervslejeloven i år 2000 netop havde til hensigt at understøtte den frie konkurrence på markedet for erhvervsejendomme.

Opdateret 10. nov 2020