FødevareBanken runder 1000 tons overskudsmad

Salling Group 17. jan 2019 -
This describes the image
Foto: Ulrik Samsøe Figen

Dagligvarebranchens omfattende samarbejde med Fødevare- Banken har ført til, at velgørenhedsorganisationen i 2018 kunne runde en stor milepæl.

1080 tons føde- og drikkevarer undgik skraldespanden og blev i stedet delt ud til socialt udsatte. Det svarer til 2,7 mio. måltider.

- Vi ser det ikke nødvendigvis som et udtryk for, at der er mere mad at hente, men at flere og flere fødevarevirksomheder er opmærksomme på muligheden for at donere maden fremfor at smide den ud, som de før ville have gjort – og det er jo positivt, siger Karen-Inger Thorsen, direktør i FødevareBanken, i en pressemeddelelse på baggrund af opgørelsen for sidste år.

I takt med, at der skyder flere og flere initiativer mod madspild op, og at branchen bliver bedre til selv at regulere produktion og indkøb, så der ikke når at komme så meget madspild til at starte med, forventer Selina Juul, stifter af Stop Spild af Mad, at der i 2019 kommer til at være mere rift om overskudsmaden mellem de forskellige madspildsorganisationer.

De 1080 tons overskudsmad er dog en stigning på over 18 pct. fra de 914 tons, der blev delt ud i 2017.

Gevinst for samfundet

Hvert år får FødevareBanken udarbejdet en økonomisk, uvildig rapport om organisationens indsats. Den seneste rapport med tal fra 2017 konkluderer blandt andet, at samfundet får mindst 1,29 kr. igen for hver krone, der investeres i FødevareBanken.

”Dette er alene i form af sparede madudgifter for modtagerorganisationerne og sparet CO2-udledning ved at anvende overskudsmaden frem for at producere nye fødevarer. Værdien af forbedret ernæring, sundhed og livskvalitet hos de socialt udsatte, der får glæde af maden, er ikke medregnet, og den faktiske værdi er derfor større,” står der i rapporten fra Økonomer Uden Grænser.

- Når det kommer til at bekæmpe madspild, skal der handling til - og den leverer FødevareBanken og de mange frivillige hver dag. At maden så oven i købet kommer nogle af vores svageste medborgere til gavn, er ekstrapositivt, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen i pressemeddelelse.

Opdateret 10. nov 2020