Fødevarebanken arbejder på højtryk med julemaden
Fødevarebankens tre afdelinger i Købehavn, Aarhus og Kolding kører på fuld tryk helt op til lillejuleaften ved midnatstid og slutter først, når al god mad er delt ud til dem, der mangler.
Seks dage om ugen året rundt – også i december, fordeler Fødevarebanken ca. tre tons frisk overskudsmad fra fødevareproducenter og grossister og fordeler dem til organisationer for socialt udsatte i det meste af landet.
De mængder svarer til ca. 6.200 måltider mad hver eneste dag.
Juletravlhed
Og i julen er der særlig travlt, oplyser den kommunikationsansvarlige for non-profit organisationen, Trine Baadsgaard.
- Vi har julehjælp til organisationer som f.eks. Frelsens Hær, Røde Kors og Børnenes kontor.
Her bidrager Fødevarebanken med en væsentlig del af det indhold i julekasserne, som organisationerne uddeler til ca. 5.000 personer, fortæller Trine Baadsgaard.
Snart åbner Fødevarebanken den første rute fra den helt nye afdeling i Kolding, der fra 11. december kører ud til væresteder, herberger og krisecentre i Kolding og omegn på tre ugentlige ture.
Og den 23. december kører Fødevarebanken ekstra ture for at tømme lagrene hos en række store lagre og supermarkeder, der holder lukket i juledagene. Overskudsmaden køres direkte ud til kvindehjem, væresteder og herberger i Københavnsområdet og fortsætter så længe, der er mad – formentlig til omkring midnat.
- Sidste år kørte vi denne aften ca. 4 tons mad ud, svarende til næsten 11.000 måltider, fortæller Trine Baadsgaard.
Samarbejde med Netto
Hun fortæller, at FødevareBanken sammen med deres faste partner Netto har sat sig den ambitiøse målsætning at skaffe 250.000 måltider til danskere, der ikke har råd til at holde jul.
Det sker bl.a. ved at sælge julekort og flaskevand i Netto, ligesom man via pantautomaten i Netto kan støtte FødevareBankens arbejde.
- Endelig vil 100 helligdagslukkkede Netto-butikker den 24. december donere overskudsmad til Kirkens Korshærs varmestuer. Det meste af maden vil blive brugt til varmestuernes dagligdag, men noget af det vil også blive brugt til Danmarks største julefrokost for socialt udsatte den 26. december, hvor kendte kokke vil lave mad på 16 af Kirkens Korshærs væresteder samt Røde Kors’ asylcenter på Bornholm, og hvor Fødevarebankens frivillige bidrager til at forberede og afholde denne enorme julefrokost, fortæller Trine Baadsgaard.