Farmakonomer ser frem til nye shop-i-shop apoteker
Detailhandlen har med den nye apotekerlov fået mulighed for at åbne shop-i-shopapoteker. Mens Danmarks Apotekerforening er betænkelig ved de nye muligheder, er Farmakonomforeningen positivt indstillet ved udsig
ten til flere apoteksenheder
over hele landet.
Den nye lov fastslår, at shop-i-shop-apotekerne skal være ejet og drevet af apotekerne og være bemandet med fagudlært personale, farmakonomer. Alle farmakonomer, der f.eks. skal arbejde i en shop-i-shop i Matas eller et supermarked, vil fortsat være ansat af moderapoteket.
Den nye lov træder i kraft den 1. juli 2015. Farmakonomerne er fortsat overenskomstansatte og yder samme type rådgivning om medicin som ved ansættelse på et apotek. De får nye kolleger, men ikke nye arbejdsopgaver.
Shop-i-shop
Filialerne som shop-i-shop i f.eks. Bilka etableres uden for kasselinjen og i Matas eller Magasin inde i selve butikken som en afgrænset, selvstændig enhed med selvstændige kasseapparater.
Shop-i-shop apotekerne etableres, så man som borger ikke er i tvivl om, hvornår man er på apoteket, og hvornår man står i den øvrige del af værtsbutikken.
I fagbladet "Farmakonomen" fortæller Formakonomforeningens formand, Christina Durinck, at foreningen er gået i dialog med Matas,
der satser på at åbne flere
apoteksenheder i kædens butikker.
- Jeg ved godt, at det er lidt utraditionelt og måske overraskende for nogle, men det er nye tider, og i det nye formandskab ønsker vi at se fremad og få det bedste ud af denne modernisering, siger hun.
Øget tilgængelighed
Hun ser shop-i-shop som en mulighed for øget beskæftigelse for medlemmerne og som en øget og velkommen konkurrence i sektoren.
- I princippet er der ikke forskel på, om du er ansat i en shop-i-shop eller i en apoteksenhed. Du er stadig ansat af et moderapotek, og du er stadig tilknyttet overenskomsten. Du har bare din dagligdag i f.eks. en lille selvstændig shop-i-shop. Ansvaret for det faglige fællesskab, sparring og kompetenceudvikling og sikringen af det ligger stadig hos din chef på apoteket, siger Christina Durinck.
Informations- og miljøchef i Matas, Henrik Engberg Johannsen, siger, at der i høj grad gælder om at være fokuseret på betydningen af medarbejdernes trivsel.
- Danmark er det land i
EU, hvor der er flest borgere
pr. apotek, og vi vil gerne bidrage til at øge tilgængeligheden af apoteker. Så selvom det kun er apoteker, der må eje en receptekspederende enhed i Matas, så vil vi undersøge mulighederne for at lave sådanne shop-ishop-apoteker. Og kommer sådanne enheder i Matas, har vi interesse i, at apotekeren har succes med at give borgerne god service med høj kvalitet, siger han.