Dansk økonomi på rette vej
I fredag offentliggjorde Danmarks Statistik tal for udviklingen i dansk økonomi til og med 4. kvartal 2014. Tallene viste, at dansk økonomi voksede med 0, 4 % i 4. kvartal i forhold til 3. kvartal.
Dette betyder, at vi nu har haft positiv vækst seks kvartaler i træk, hvilket er første gang i ti år. Kigger vi lidt dybere i tallene, så var væksten i 4. kvartal drevet af øget privatfor brug, flere investeringer og positivt vækstbidrag fra nettoeksporten. Omvendt blev væksten holdt nede af, at virksomhederne i højere grad valgte at sælge ud fra deres lagre i stedet for at producere nye varer.
Væksten i 2014 blev samlet set 1, 0 %, og selvom det ikke er prangende, er det første gang siden 2011, at dansk økonomi har haft positiv vækst. Væksten i 4. kvartal var på linje med vores forventning ændrer dermed ikke umiddelbart på vores forventning om en vækst i omegnen af 1, 6 % i år stigende til 2, 0 % næste år.
Den fortsat lave oliepris, det yderligere rentefald og det store fald i den effektive kronekurs taler dog for, at væksten i år kan blive endnu højere, end hvad vi skønnede i vores seneste prognose. Selvom det selvfølgelig er positivt, at vi nu har haft stabil, positiv vækst gennem seks kvartaler, så skal det dog bemærkes, at væksten i 4. kvartal var mindre end væksten i både Sverige, Norge, Tyskland, USA og England, som ellers er de lande, vi normalt sammenligner os med.
Væksten var dog på niveau med gennemsnittet for EU28. Her skal man dog huske på, at væksten i lande som bl.a. Frankrig og Italien ikke imponerer.
Fremgang i beskæftigelsen fortsætter I forbindelse med tal for udviklingen i dansk økonomi fik vi også mere præcise tal for beskæftigelsesudviklingen i 4. kvartal. Beskæftigelsen steg med yderligere 4.900 personer fra 3. kvartal til 4. kvartal, og beskæftigelsen er dermed 31.800 højere end bunden i 1. kvartal 2013.
Selvom væksten ikke ligefrem imponerer, så er det positivt, at der er kommet gang i beskæftigelsen, eftersom beskæftigelsesudviklingen i højere grad har betydning for helt almindelige danskeres hverdag i forhold til et mere abstrakt BNP-væksttal. Når det er sagt, er der stadigvæk et stort gab til beskæftigelsesniveauet fra før krisen.