Analyse: HK rasler med fanerne op til OK-forhandling

Salling Group 20. jan 2017 -
This describes the image
Stadigt flere kommer ind på arbejdsmarkedet, hvilket på sigt kan give Dansk Supermarked og de øvrige danske virksomheder udfordringer med at rekruttere de rette medarbejdere til butik, lager og i administrationen. Foto:

I disse uger har de butiksansattes fagforening HK Handel og arbejdsgiverne de indledende møder med udveksling af krav op til de kommende overenskomstforhandlinger. De skal være afsluttede inden 1. maj, når den gældende overenskomst udløber.

Der er meget på spil denne gang.

Butikkerne har i den grad udvidet åbningstiderne, siden den seneste overenskomst-forhandling i 2014, og kunderne handler efterhånden også om søndagen og i de sene aftentimer.

Det kræver flere og mere fleksible medarbejdere, og mængden af deltidsansatte stiger. Mens omsætningen stort set er status quo, stiger lønomkostningerne.

HK kæmper (selvfølgelig) for at sikre sine medlemmer en højere løn for at arbejde uden for normal arbejdstid og for at sikre flere fuldtidsstillinger, som medlemmerne kan leve af.

De deltidsansatte giver samtidig HK som organisation problemer, da de ofte er studerende med ganske få timer, og de melder sig sjældent ind i HK. Med en lav organisationsgrad står HK svagt – ikke mindst hvis fagforeningen skulle føle trang til at udnytte sit stærkeste kampvåben: Strejken.

Kridter banen op

Men nu er HK kommet ud på den offentlige bane med kritik af to af organisationens modparter: Dansk Supermarked, der forhandler sin overenskomst gennem Dansk Erhverv, og Coop, der har sin egen.

HK mener ifølge det lille private netmedie, DK Økonomi, der leverer nyheder til blandt andre politikere og interesseorganisationer, at de to koncerner misbruger muligheden for at tage praktikanter med løntilskud uden at sikre dem job bagefter.

HK kritiserer med baggrund i tal fra Beskæftigelsesministeriet, at de to koncerner til sammen havde cirka 3500 ansatte med løntilskud i 1. kvartal 2015 – og at kun godt hver femte kom i job umiddelbart bagefter.

Dansk Supermarked mener, at HK blander tingene sammen, da det slet ikke er meningen, at alle praktikanter skal i job i koncernen efterfølgende. Nogle er blot i et afklaringsforløb.

”Med sin kritik overser HK bevidst eller ubevidst, at en lang række medborgere tilknyttet supermarkeder i tidsbegrænsede forløb netop ikke er tilknyttet med efterfølgende ansættelse for øje. Endvidere ser HK med sin kritik stort på de aftaler, trepartsforhandlingerne mundede ud i, og som virksomheder såsom Dansk Supermarked Group efterfølgende har påtaget sig ansvaret for at føre ud i livet”, kommer det i en pressemeddelelse fra Mads Hvitved Grand, kommunikationsdirektør i Dansk Supermarked.

Nu vil HK have dokumentation for, at organisationen ser ”stort på de aftaler, trepartsforhandlingerne mundede ud i".

"Hvis Dansk Supermarked har eksempler på, at HK Handel ikke overholder sine aftaler, må vi bede Dansk Supermarked om at fremlægge dokumentation for påstanden. Indtil da forholder vi os ikke yderligere til udokumenterede påstande”, lyder det i en pressemeddelelse.

Og så er banen kridtet op - via medierne - til en hård forhandling om den kommende overenskomst.

Sagen kort:

- 16. december 2016 udveksler HK Handel krav med Dansk Erhverv og indleder dermed officielt ok-forhandlingerne

- overenskomsten skal træde i kraft 1. maj i år

- 18. januar offentliggør det private netmedie DK Økonomi tal fra beskæftigelsesministeriet, der viser, at Dansk Supermarked og Coop i alt har cirka 3500 ansatte med løntilskud

- sammen med artiklen kommer en kritik fra HK, der går på, at dagligvaregiganterne misbruger løntilskud uden at ansætte praktikanterne efter forløbet

- 19. januar svarer Dansk Supermarked igen: Koncernen lever blot op til en aftale fra de seneste trepartsforhandlinger, som HK til gengæld løber fra

- 20. januar beder HK om dokumentation for, at organisationen løber fra sine aftaler

Opdateret 10. nov 2020