17.000 tons fødevarer gik til spilde i Netto sidste år
Som andre kæder må Netto hver dag kasserer store mængde fødevarer, som i stedet anvendes som biogas og dyrefoder. Derfor offentliggør Netto som den første kæde i Danmark og i Norden nu tallet for det årlige madspild i kæden for at skabe debat om det store samfundsproblem.
Således løb det samlede madspild op i 17.000 tons i Netto sidste år.
– Alt for meget mad bliver spildt – også af os i Netto, og det har vi det ikke godt med. Men selv om vi gerne vil, så kan vi ikke løse det alene. Vi lægger nu vores tal for madspild frem for at skabe opmærksomhed om et problem, som vi er nødt til at løse i et bredt fælleskab mellem forbrugere, branche og politikere. Samtidig forpligter vi os til en 50 pct. reduktion frem mod 2030 i tråd med FN’s globale mål, siger Brian Seemann, landedirektør for Netto i Danmark.
Netto har haft fokus på madspild igennem flere år, hvilket har medført, at Netto har sænket madspildet med 10 pct. siden 2014 og igangsat en stribe konkrete indsatser, herunder samarbejde med Fødevarebanken, madspildsappen "Mad skal spises" samt en større intern indsats i at uddanne medarbejderne i kæden.
Nyt initiativ
Samtidig lancerer Netto den 16. marts et nyt initiativ, madspildsideer.dk, hvor Netto og en række madspildseksperter beder danskerne om gode ideer til innovative måder at bekæmpe madspilds på: i hjemmet, i detailbranchen og på samfundsplan.
– Selv om vi har gjort meget allerede og har gode erfaringer, så bliver det en kæmpe udfordring at nedbringe spildet med 50 pct. Derfor har vi brug for hjælp til nye ideer, og vi vil også gerne i dialog med vores kunder om deres forventninger til os. Til gengæld lover vi at måle vores madspild hvert år, dokumentere det og vise det fremskridt, vi når sammen med vores kunder, vores leverandører, branchen og politikere. Også selv om det er svært, siger Brian Seemann.