Prisfald på huse og ejerlejligheder sidste år

Reitan 11. mar 2015 -
This describes the image
Skrevet af: Redaktionen

Danmarks Statistik offentliggjorde i løbet af sidste uge hus- og ejerlejlighedspriser for hele landet frem til december sidste år, hvilket dermed giver os overblikket over boligmarkedet for hele 2014.
Tallene viste, at huspriserne faldt 2 % fra november til december sidste år. Kigger vi på priserne fra december 2013 til december 2014, er det dog blevet til en prisvækst på 3 % på huse. Dermed er husprisvæksten højere end både lønvæksten
og inflationen, men vi sta
dig er langt fra noget, man kan kalde en boble, som der ellers bliver snakket meget om i øjeblikket.
Det kan her bemærkes, at huspriserne fortsat er markant lavere end tilbage i 2007, hvor priserne toppede. Der er således 15 % op til toppen - siden bunden er priserne steget med 7, 6 %.
Vender vi blikket mod ejerlejlighedsmarkedet, så faldt priserne 0, 7 % fra november til december, og over hele året har der været en fremgang på 8, 1 %.
Priserne på ejerlejligheder ligger dog fortsat under niveauet inden krisen - nærmere bestemt 9 % under niveauet før krisen - og det er endda til trods for, at der har været såvel solid befolkningsvækst som indkomstvækst i de store byer i Danmark. Der er således heller ikke noget, der på nuværende tidspunkt tyder på en boble i markedet for ejerlejligheder.
Når det er sagt, så er en prisvækst på 8 % om året ikke holdbart, med mindre væksten i indkomsterne begynder at stige. Vi skal derfor holde øje med, at markedet for ejerlejligheder ikke kommer ud af balance.
Produktionen indikerer dog skrøbeligt opsving
I løbet af sidste uge blev der også offentliggjort nye tal for udviklingen i industriproduktionen i januar. Industriproduktionen gør os klogere på økonomiens helt aktuelle sundhedstilstand - mange vigtige økonomiske nøgletal kommer kun med en vis forsinkelse og siger dermed kun noget om ud
viklingen for flere måneder
siden. Dette gælder f.eks. de seneste tal for den økonomiske vækst, hvor vi kun har tal frem til 4. kvartal sidste år.
Industrien oplevede en fremgang i produktionen fra 2013 til 2014, men fremgangen var ikke overvældende og gennem 2014 var der ikke en klar retning på produktionsudviklingen. I januar i år faldt industriproduktionen med 1, 9% i forhold til december.
Målt over en tremåneders periode er industriproduktionen faldet med 1, 1%. Selvom industriproduktionen faldt i januar, så er der meget der tyder på, at vi kan forvente vækst i industriproduktionen i løbet af i år. De lave oliepriser og de lave renter stimulerer alt andet lige den danske industriproduktion, da det hæver væksten både herhjemme og i udlandet.
Dertil kommer, at vi særligt i 2015 har gavn af en svækket effektiv kronekurs, som følge af en stærkere dollar. Den danske industri er eksporttung, så faldet i den effektive kronekurs er godt nyt, idet det betyder, at danske varer er blevet relativt billigere i forhold til udenlandske. Med andre ord er er konkurrenceevnen steget markant på kort tid. Alt sammen taler for vækst i industriproduktionen, men indtil videre må vi konstatere, at industrien fortsat har det svært.

Opdateret 10. nov 2020

Vil du vide mere?