Kiwis købmand er franchisetager

Reitan 2. nov 2015 -
This describes the image
Skrevet af: Henrik Denman

Mohammed Amin driver discountbutikken Kiwi i den nordsjællandske by Ganløse. Han har arbejdet i dagligvarehandlen i mange år, men er helt ny i Kiwi i Ganløse, hvor han har været i halvanden måned.

Det er ikke det eneste nye ved Mohammed Amin. Han driver nemlig sin forretning på franchisebasis, og det er helt nyt i hele Kiwi-kæden.

Han har i lang tid ønsket at stå for sin egen butik, og det har han fået mulighed for som franchisetager.

– Jeg vil have den frihed, det giver købmanden at drive butikken på franchisebasis, siger han.

De øvrige kæder i Dagrofa-koncernen drives af selvstændige købmænd. Det betyder, at købmanden ejer lokalerne og på alle måder er en selvstændig forretningsdrivende, der samarbejder med andre selvstændige købmænd bl.a. om fælles markedsføring, ligesom de køber varerne hos samme grossist.

Franchise i Kiwi

Kiwi er anderledes, for her drives butikkerne af butikschefer Det er den model, Kiwi nu går i gang med at ændre.

Kiwi tester franchisemodellen i 12 måneder, og Mohammed Amin er den ene af to købmænd, som indleder testmodellen som franchisetagere. Det er planen, at der skal ca. 10 butikker med i testen.

Han er begejstret for at være franchisetager, og han er glad for sin forretning i midten af Ganløse.

Butikken er halvandet år gammel og er på mange en mønsterbutik for fremtidens Kiwi-forretninger.

Den er på knap 700 kvm., og det er en lys og overskuelig butik. Som alle nye Kiwi-forretninger er den Svanemærket, dvs. at den har den nordiske miljømærke og lever dermed op til skrappe krav om at være miljøvenlig i sortimentet og i indretningen.

Et kendt ansigt

Mohammed Amin har arbejdet i dagligvarer branchen mange år, og han har været i Kiwi i godt seks år, først som butikschef og han har senest arbejdet som distriktschef, da han fik muligheden for at blive franchisetager i sin egen Kiwi.

Butikken ligger midt i Ganløse, og det er byens eneste dagligvareforretning. Mohammed Amin vil bruge sin position som franchisetager til at sikre, at man i Ganløse og omegn kender ham.

– Som butikschef er man ofte mere anonym. Som købmand er man mere lokal, for ideen er at man bliver i den samme butik i mange år. Det vil da være tåbeligt at rejse fra forretningen efter 12 måneder, når man er godt i gang med at bygge den op.

Skarpere købmænd

Lars Thellufsen er nyansat ansvarlig for franchisekonceptet i Kiwi. Han bruger sine mangeårige erfaringer med franchise fra Rema 1000, hvor han har været med til at udvikle franchisemodellen.

– Min erfaring er at man som franchisekøbmand bliver skarpere. Man får den økonomiske motivation fra medejerskabet, fordi der er en logisk sammenhæng i mellem de ting du er ansvarlige for i den daglige drift, og det økonomiske afkast der kommer ud af det. Samtidig får du den personlige motivation fra de forøgede frihedsgrader. Disse ting gør hele forskellen på toplinje og bundlinje.

Frihed sat i system

Han mener, at franchising er vejen frem for Kiwi.

– Det er frihed sat i system. Vi kommer med rammerne, og hvis købmanden er dygtig, kan han tjene mere end han kan som butikschef. Købmanden får en øget frihedsgrad, og han får mulighed for at tjene flere penge.

– Købmanden kan som franchisetager dreje på fire vigtige håndtag: Han kan selv påvirke omsætning, bruttoavance, svind og løn. Har han styr på disse fire ting, og har han samtidig købmandskabet og kærligheden til at handle med dagligvarer, så kan man lave en god indtjening ved os forklarer han.

– Det er en kultur at arbejde med franchisedrift, og det er en anden måde at tænke ledelse på, siger Lars Thellufsen.

Af Henrik Denman
hede@dhblad.dk

Mohammed Amin er den ene af to købmænd i Kiwi, som tester modellen som franchisetagere. Det er planen, at der skal ca. 10 butikker med i testen.

Foto: John Ehbrecht

Opdateret 10. nov 2020