Fald i røverier stagnerer
Efter at røverikurven i 2017 ramte bunden med i alt 482 anmeldte røverier mod forretninger og servicestationer, er nedgangen i første kvartal af 2018 stagneret, når man sammenligner med samme periode året før. Det viser et specialtræk som Rigspolitiets afdeling for Koncernstyring, Strategi og Udvikling har foretaget for Dansk Handelsblad.
I alt 133 gange anmeldte en butik eller en tankstation et røveri i årets tre måneder. Det tal lå på 136 i første kvartal af 2017. Røverierne er fordelt med 10 røverier mod servicestationer og 123 mod forretninger.
Langt de fleste røverier rammer dagligvarehandlen, hvor butikkerne også holder åbent, når det bliver mørkt, men tallene dækker over hele detailhandlen.
Kan sige nej til kontanter
For at forebygge røverier blev det fra årsskiftet med en ny lov tilladt at sige nej til kontanter mellem klokken 22 og 06, og butikker i udsatte postnumre-områder kan ved at meddele Finanstilsynet det få dispensation til også at sige nej til kontanter mellem 20 og 22.
150 butikker har nu meddelt Finanstilsynet, at de ønsker muligheden for at sige nej til kontanter efter klokken 20. Det er dog ikke nødvendigvis dem alle, der benytter sig af det.
Ud af de 150 butikker er langt de fleste Rema 1000-butikker, mens otte er med i Spar-kæden.
Dansk Erhverv så ifølge DR gerne, at butikkerne kunne sige nej allerede fra klokken 18. Den mulighed afviser erhvervsminister Brian Mikkelsen ikke.
Røverikurven toppede i 2009, da der skete i gennemsnit tre røverier om dagen. I dag ligger tallet på 1,4. Faldet skyldes i høj grad, at butikkerne har sikret sig bedre – bl.a. med kontanthåndteringssystemer, og at bevidstheden om eksempelvis at holde lav kassebeholdning er blevet styrket.