De pengepolitiske renter er historisk lave
Sidste uge var en
travl uge på de finansielle markeder, og Nationalbanken var på banen med hele to rentenedsættelser.
Danmark fører fastkurspolitik over for euroen, og rentenedsættelserne skal ses i lyset af, at kronen er blevet styrket over for euroen de seneste par uger. For at forsvare fastkurspolitikken har Nationalbanken været nødt til at sænke renten for at gøre det mindre attraktivt at holde danske kroner.
Det begyndte mandag den 19. januar, hvor Nationalbanken overraskede ved at nedsætte både indskudsbevisrenten (bankernes rente for placering af indskud hos Nationalbanken med løbetid på syv dage) og udlånsrenten (bankernes rente for at låne hos Nationalbanken) med 0, 15 procentpoint til hhv. -0, 20 % og +0, 05 %.
Rentenedsættelsen kom bl.a. på baggrund af, at Danmark har oplevet et
massivt valutainflow, siden
den schweiziske nationalbank (SNB) overraskede ved at opgive sit loft over schweizerfrancen i sidste uge. Overraskelsen fra SNB var dog ikke den eneste begivenhed, som har skabt et opadgående pres på kronen.
Offentliggørelsen af ECB's store opkøbsprogram torsdag den 22. januar medførte endnu en rentenedsættelse fra Nationalbanken, hvor indskudsbevisrenten blev sat yderligere 0, 15 procentpoint ned til -0, 35 %. Dette er det laveste niveau nogensinde.
Fremadrettet kan det ikke udelukkes, at vi kom
mer til at se flere rentenedsættelser af indskudsbevisrenten i takt med, at ECB's opkøbsprogram rent faktisk bliver en realitet (de første opkøb begynder til marts).
Forbrugertilliden steg i januar
I sidste uge fik vi også tal
for forbrugetilliden i januar. Tallene viste, at forbrugertilliden steg til 9 i januar mod 6 i december. Stigningen dækker over, at forbrugerne ser mere optimistisk på både deres egen og landets økonomiske situation.
Forbrugertilliden stiger normalt i januar, hvor folk ser lidt lysere på økonomien end i den dyre julemåned i december.
Desuden er de lavere benzinpriser og lave renter også med til at understøtte humøret hos forbrugerne, da det er med til at øge det økonomiske råderum. Selvom forbrugertilliden normalt stiger i januar, er det trods alt positivt, at vi har fået en optimistisk start på året. Vi forventer, at privatforbruget vil tage til i styrke i år, dog uden at der bliver tale om nogen decideret forbrugsfest.