Corona og ejendomssalg løfter Remas driftsoverskud mod milliarden

Reitan 11. jun 2021 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto: Ulrik Samsøe Figen
  • Franchisekæden Rema 1000 sætter igen rekorder på omsætning og indtjening. Selv ud fra Rema-standarder er fremgangen markant

For den norskejede franchisekæde Rema 1000 er rekordoverskud og -omsætning blevet en vane - noget, der er forekommet hvert eneste år siden 2010. 

Alligevel blev corona-året 2020 også noget ganske særligt for Rema. En omsætningsvækst i kæden på små to mia. kr. til 18,7 mia. kr. og et driftsresultat i koncernen, der er steget fra 542 mio. kr. i 2019 til 895 mio. kr., er noget ud over det sædvanlige. 

Det giver en overskudsgrad – indtjent krone per 100 kroners salg – på 4,0 pct., og dermed nærmer Rema sig kraftigt markedsleder Salling Group i dennes parade-disciplin. Salling Groups overskudsgrad i 2020 nåede 4,6 pct.

Alligevel giver Remas adm. direktør gennem 16 år, Henrik Burkal, kun regnskabet karakteren ”tilfredsstillende” i årsrapporten. Forklaringen er de helt særlige forhold, som danskerne levede under sidste år - med corona-nedlukninger i flere omgange.

- Det har været et år med vækst i omsætningen, vækst i indtjeningen og vækst i markedsandele - men på en lidt trist baggrund. Jeg synes jo, at vi som virksomhed og branche skal være lidt ydmyge i forhold til, at det har været et år, hvor man ikke har kunnet køre over grænsen, spise på restaurant eller komme i kantinen. Så der har været en generel underliggende vækst i hele vores branche, siger han til Dagligvarehandlen.

 

Markedsandel over 16 pct.

Tilbage på bundlinjen i Rema 1000-koncernen er næsten trekvart mia. kr. – eller mere nøjagtigt 735 mio. kr. Det nærmer sig en fordobling i forhold til 2019-overskuddet efter skat på 422 mio. kr.

Ifølge kædens egne oplysninger er markedsandelen i 2020 steget til 16,1 pct. – mod 15,5 pct. året før.  

  

Der er desuden yderligere en forklaring på Remas overskuds-spring, idet der samtidig er en regnskabsmæssig effekt af et stort frasalg af ejendomme, herunder 43 butikker, på et trecifret millionbeløb.

-  Salget af ejendomme for i alt lige knap tre mia. kr. har givet en ekstraordinær indtægt på godt 200 mio. kr., siger Henrik Burkal.

Frasalget er desuden baggrunden for, at Rema i Danmark har sendt et usædvanligt stort beløb til ejerne i Norge. For regnskabsåret udloddes der 400 mio. kr., og tidligere er et ekstraordinært udbytte på en halv mia. kr. gået samme vej. Lagt sammen med et mere ordinært udbytte for 2019 på 150 mio., bliver det til lige over en mia. kr. på godt et års tid.

- Det giver jo god mening i forhold til, at vi sælger så mange ejendomme. Vi har jo 100 mio. kr. mere i egenkapital alligevel, så den er stadig væk fin, siger Remas danske direktør.

 

Nyt navn til distributionsselskab

Logistikselskabet Reitan Distribution – som nu skifter navn til Rema Distribution Danmark – har også leveret et større bidrag til Rema-koncernens samlede overskud sidste år med et resultat efter skat på 112 mio. kr. I 2019 lød bundlinjen på 76 mio. kr.

 


“Rema 1000 er Danmarks stærkeste mærkevare”


 

Navneskiftet er til dels et led i en stor omorganisering og strømlining i forbindelse med, at den norske Reitan-ejerfamilies detailhandels-selskaber er samlet under én paraply, Reitan Handel.

- Det gør vi, fordi Rema 1000 er Danmarks stærkeste mærkevare, og så finder vi det naturligt, at vi også bruger Rema-brandet på vores logistikoperation. Vi ønsker selvfølgelig også at understrege, at vores logistikaktivitet er en meget vigtig og fuldt integreret del af mærkevaren Rema 1000’s succes i Danmark, begrunder Henrik Burkal. 

Mens distributionsselskabet sidste år naturligvis nød godt af fremgangen i Rema, der aftager hovedparten af selskabets varer, var der imidlertid en vigtig kundegruppe i convenience-segmentet, som var påvirket negativt af corona-nedlukningerne.

Omsætningen i Reitan Distribution steg med godt 9 pct. til 19,9 mia. kr.

I en fortsat rivalisering med grossistkonkurrenten Dagrofa Logistik tog begge parter hver sit stik hjem: Reitan mistede Q8-kæden til Dagrofa, men vandt til gengæld de selvstændige benzinforhandleres indkøbsorganisation BFI.

Trods corona valgte Rema at påbegynde byggeriet af et nyt automatiseret gigantlager i tilknytning til de eksisterende bygninger, der ligger sammen med hovedkontoret i Horsens. Det skal stå færdigt og tages i brug en gang til næste år.

- Vi havde ikke nået at starte vores nye lagerbyggeri på 46.000 kvm., før hele landet blev lukket ned. Men retrospektiv set var det rigtigt at starte byggeriet alligevel, selv om vi alle sammen var usikre på corona på det tidspunkt, og om vi overhovedet kunne bygge under de omstændigheder.

 

Spår omsætningsfald og lavere indtjening

Har 2020 været et helt usædvanligt år for både Rema og stort set resten af verden, er 2021 begyndt næsten lige så uforudsigeligt. 

Ejendomsfrasalget sidste år løftede Remas 2020-regnskab ekstraordinært, og det bliver svært at erstatte resultatmæssigt. 

Måske mere overraskende er det, at Rema-koncernens lange ubrudte vækstkurve siden 2010 står til et knæk ifølge forventningerne i ledelsesberetningen, der spår, at ”…koncernens omsætning og resultat vil være lavere end i 2020, om end udviklingen i Covid-19 og tidspunktet for afslutningen herpå kan påvirke både omsætning og resultat i begge retninger”.

Opdateret 11. jun 2021