City-butik er længe undervejs

Reitan 21. jun 2017 -
This describes the image
Snart er byggegrunden på Frederiks Allé i Aarhus ryddet. Hvornår byggeriet af Rema 1-butikken og de otte lejligheder påbegyndes, er endnu uvist. Foto: Ulrik Samsøe Figen
Skrevet af: Søren Tougaard

Den 31. maj 2016 fik Rema 1000-selskabet K2 Ejendomme omsider grønt lys til et byggeprojekt på adressen Frederiks Allé 146-148 i Aarhus centrum.

Dermed kunne man tro, at byggetilladelsen var ren proforma, men her et år efter Aarhus Byråds grønne lys, mangler bygherren stadig tilladelsen til at gå i gang med byggeriet af otte lejligheder og en butik i stueplan på samlet 650 kvadratmeter.

- Det er op ad bakke. Kommunen har endnu ikke givet en byggetilladelse. Jeg synes, det er rimeligt med en måneds venten på byggetilladelsen, når byrådet har givet tilladelse, men så lang tid her er uhørt, siger Thomas Kaa, projektchef i Råhus Construction, der har solgt projektet videre til Rema 1000.

Og projektet har indtil videre været længe undervejs.

For forud for byrådets flertal var helt præcist gået tre år og to uger fra Bygningsinspektoratet i Aarhus Kommune modtog den første skitsetegning af projektet den 17. maj 2013.

Siden er projektforslaget blevet revideret af flere omgange for at imødekomme bemærkninger fra kommunen og indsigelser fra naboer.

- Hvis alt var klappet i den her sag, kunne vi have haft byggeriet færdigt i løbet af tre år. Fra vi får tilladelsen, til byggeriet er færdigt går formentlig et års tid, så nu kommer det til nok til at stå færdigt i 2018. Fem år er alt, alt for længe for alle parter. Rema 1000 vil naturligvis gerne have projektet færdigt så hurtigt som muligt, men kommunen går jo også glip af vækst og arbejdspladser, understreger Thomas Kaa.

Han fortæller, at Råhus Construction også opererer i hovedstadsområdet, hvor selskabet også kan opleve længere sagsbehandlingstider i de københavnske omegnskommuner, men slet ikke i nærheden af behandlingstiden i Aarhus Kommune.

Drypvise ansøgninger
Hos Aarhus Kommune kan man ikke genkende billedet af sagsforløbet. Afdelingsleder i Byggeri, Ann Hamborg, bekræfter, at der rigtig nok mangler en byggetilladelse, men forklarer, at bygherren K2 Ejendomme først fik tilladelse til at gå i gang med nedrivningsarbejdet i februar i år.

- Vi giver aldrig byggetilladelsen, før sagen er belyst og vi har et tilstrækkeligt grundlag. Der er jo rigtig mange forhold, vi skal sikre og vurderer på, f.eks. i forhold til en geoteknisk vurdering og grundvandet, forklarer Ann Hamborg.

At sagsforløbet har taget tre år fra det første skitseprojekt blev sendt til kommunen, til Aarhus Byråd gav grønt lys til at ændre i områdets lokalplan, så byggeriet kunne blive en realitet, ser Ann Hamborg ikke som udtryk for en langsom sagsbehandling.

- Man kunne have valgt at sende hele projektet samlet i stedet for drypvis, som tilfældet syntes at være i den her sag. Det er klart, at det forlænger processen unødigt. Når rammerne først er fastlagt for byggeriet, er det ikke så kompliceret. Der er flere tekniske ting end et parcelhus, men det behøver ikke give anledning til de store udfordringer, siger Ann Hamborg.

Den rigtige vej
Hun peger på, at 78 pct. af kommunens kunder var tilfredse med sagsbehandlingstiden i den seneste tilfredshedsundersøgelse i februar 2017 mod 50 pct. i starten af 2016, og at det går den rigtige vej, efter at området med at nedbringe ventetider på nedrivning og nyt byggeri også har fået større politisk fokus.

- Vi har omorganiseret os og fået flere hænder. Det betyder ikke, at man får sin tilladelse fra dag 1, men behandlingstiden er blevet væsentligt forbedret, og vi er kommet til bunds i bunken af byggesager, fortæller Ann Hamborg.

Hos Innovater, en anden markant ejendomsudvikler i Aarhus, kan selskabets adm. direktør nikke genkendende til, at kommunens sagsbehandlingstider er blevet hurtigere.

- Vi ser, at Aarhus Kommune har strammet op, så de har taget kritikken positivt op og ansat flere folk i forvaltningen. Så for vores projekter går det bedre, selv om 15-18 måneder altid vil være lang tid, siger Morten Lykke.

Han nævner blandt andet Innovaters store byggeprojekt på Søren Frichs Vej i Aabyhøj med 102 lejligheder og en nyåbnet Netto-butik på 1.000 kvadratmeter som eksempel på et projekt med en god dialog med kommunen.

Opdateret 10. nov 2020

Vil du vide mere?