Større bøder for slikfusk

18. aug 2016 -
This describes the image
Illustration: Ulrik Samsøe Figen
Skrevet af: Henrik Denman

 

Det bliver dyrere at snyde med moms og afgifter. Folketinget er klar til at vedtage et lovforslag, der fordobler de nuværende bøder for at svindle med bl.a. slik og sodavand, populært kaldet colabøder. De Samvirkende Købmænd (DSK) ser dog gerne en yderligere opstramning af loven.

Folketinget er klar til at stemme ja for en stramning af bøder for svindel med bl.a. slik, øl og sodavand.

I fremtiden vil en detailhandler blive straffet med bøder, der er dobbelt så høje som i dag. Efter de hidtidige regler har bøden været 5.000 kr. ved første overtrædelse og 10.000 anden gang osv., men i fremtiden bliver bøden første gang 10.000 kr. og anden gang 20.000 kr. op til 40.000 kr. ved fjerde overtrædelse af de bestemmelser i afgiftslovene, der er omfattet af den såkaldte colalovgivning.

Der skal fortsat kunne gives en bøde for hvert afgiftsområde, der er overtrådt – og det vil sige op til fem overtrædelser. Hvor butikken i dag modtager en bøde på 25.000 kr., hvis den har overtrådt alle fem colalove, vil virksomheden fremover modtage en bøde på i alt 50.000 kr.

Slikbutikker

DSK er tilfreds med forslaget om højere colabøder, men foreslår, at det skal være en skærpende omstændighed, hvis en butik i langt overvejende grad udelukkende sælger slik. DSK tror ikke, at selv bøder fra 10.000 kr. er tilstrækkeligt præventive over for disse slikbutikker.

– De aktuelle udfordringer er især, at overtrædelser af chokoladeafgiftsloven ofte sker i slikbutikker, der næsten ikke sælger andet end slik, og derfor kun vil blive ramt af en førstegangsbøde på 10.000 kr., siger underdirektør i DSK, Claus Bøgelund Nielsen.

Desuden foreslår DSK, at der indføres brugerbetaling for de opfølgende genbesøg, som Skat foretager i butikker, hvor der tidligere er konstateret problemer.

Endelig ønsker DSK, at et eventuelt nyt provenu, som konkret følger af de højere bøder, hensættes til de politiske forhandlinger, som ventes at følge efter Saneringsudvalgets rapport til skatteministeren i 2017.

– På den måde er det muligt at identificere nye penge, så snyd med punktafgifter betaler for lavere punktafgifter, siger Claus Bøgelund Nielsen.

Opdateret 10. nov 2020

Vil du vide mere?