Slikgiganter er rasende på politikere

7. okt 2015 -
This describes the image

To af landets større virksomheder inden for konfekture mener, at deres forretning ødelægges af ulig konkurrence i forhold til udlandet på grund af store sukkerafgifter samt for lille kontrol med svindlere.

- Konfekture-sektoren er udset politisk som nutidens rygergruppe. Vi er dem, de helst ikke vil have. De gør alt for at udrydde os. Vores forretning smadres af ulig konkurrence fra udlandet, manglende kontrol med den svindel, som opstår i kølvandet på afgifterne, og fordi myndighederne ikke tager os alvorligt, siger Dan Kongsted, økonomidirektør hos DK Konfekture i Herlev.

Virksomheden sælger brands som Ritter Sport, Fazer og Katjes med en budgetteret omsætning på over 100 millioner i 2015.

- Jeg bliver gal over, at min forretning belastes af en løgn. Det er helt som fotovogne. Det handler ikke spor om sundhed, men om at hente et provenu til staten! Der er jo også sukkerskat på sukkerfri varer”, bemærker Dan Kongsted.

Staten afhængig af forbrug

Han bakkes op af Christian Boas Linde, landechef hos Cloetta.

- Politikerne er ikke helt ærlige om deres agenda. Den reelle agenda er ikke, at vi skal spise mindre sukker eller hele sundhedsvinklen. Det er som med tobak. Der hentes så mange penge på afgifter på tobak, at det beløb er med i budgettet for landet - og derfor bliver pengene jo noget, du ikke kan undvære og dermed håber du jo reelt ikke, at alle bliver røgfri i morgen. Det er ren Ebberød Bank. Ser vi på Sverige, der ikke har afgift, er vi nogenlunde på niveau med dem i slikkonsumering pr. indbygger. Så effekten er der ikke, siger Christian Boas Linde fra Cloetta.

Skatteminister Karsten Lauritzen bekræfter overfor Dansk Handelsblad, at provenu betyder en del:

- Vi har netop annonceret forskellige skatte- og afgiftslettelser for erhvervslivet. Men vi må også indse, at finanserne er stramme. Så konkret er der ikke planer om at fjerne eller sænke sukkerafgiften", der i år forventes at give staten en indtægt på 2,4 mia. kroner. Hvis afgiften skal afskaffes, skal der findes alternativ finansiering af en betydelig størrelse, siger skatteministeren, der dog er klar til at lytte og komme yderligere i dialog med erhvervslivet.

Af Jeppe Søe
js@dhblad.dk

Foto: Colourbox

Opdateret 10. nov 2020