Skærp straffe for vold og trusler
Regeringen og de øvrige borgerlige partier offentliggjorde den 4. maj den såkaldte respektpakke, der blandt andet betyder skærpede straffe for vold og trusler imod offentligt ansatte.
Hos De Samvirkende Købmænd (DSK) så man dog også gerne, at politikerne skærpede straffe for vold og trusler imod butikspersonale og øvrige ansatte i private virksomheder.
Vicedirektør i DSK, Claus Bøgelund Kegel Nielsen, peger på, at politisk fokus også øger politiets fokus. Desuden begrunder han ønsket om skærpede straffe med, at vold og trusler imod en person, der passer sit arbejde, i dag vurderes meget forskelligt.
- En p-vagt er tjenestemand i funktion, og så er strafferammen noget højere, end hvis overfaldet f.eks. var begået imod en butiksmedarbejder. P-vagten skal naturligvis fortsat beskyttes, men en væsentlig forskel i straframmen er svær at forklare, mener Claus Bøgelund Kegel Nielsen.
Forskel på ansatte
Regeringens respektpakke indeholder 16 initiativer, der alle har fokus på at styrke respekten for det offentlige rum, myndigheder og ansatte i offentlig tjeneste.
Blandt initiativerne er skærpede straffe i sager, hvor der udøves vold og trusler mod offentligt ansatte i forbindelse med grov forstyrrelse af den offentlige ro og orden, f.eks. slagsmål på åben gade. Her kan gerningsmænd se frem til en tillægsstraf på en tredjedel oveni det nuværende strafniveau.
Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen forsvarer, at respektpakkens sigte er offentligt ansatte og påpeger, at straffelovsbestemmelserne i forvejen indebærer en særlig straf, når forbrydelsen går ud over folk, der fungerer i offentligt hverv.
- Jeg forstår godt, at privat ansatte også gerne så tilsvarende straffebestemmelser. Men de private er omfattet af straffelovens almindelige bestemmelser, hvor vi jo flere gange i de senere år har forhøjet straffen for eksempelvis vold, udtaler Preben Bang Henriksen, der fortæller, at regeringen vil lægge op til yderligere strafskærpelse for grov vold til efteråret.
Synligt politi
Udover skærpede straffe ser Claus Bøgelund Kegel Nielsen også gerne, at politiet i højere grad prioriterer butikstyverierne, så man bliver bedre til at forebygge vold og verbale trusler imod butiksansatte.
- Det er især her, at der er konfrontationer mellem medarbejdere og kriminelle kunder, og der vil et synligt politi hjælpe, siger han.
Straffen for vold er ikke takstmæssig, men afhænger altid af en konkret vurdering af den enkelte sag.