Regeringen havde en nyhed i ærmet

1. dec 2016 -
This describes the image
|||| Foto: John Ehbrecht|Selv om Amazon snart kommer buldrende, venter hver anden danske e-handler stadig vækst på mindst 15 pct. de næste tre år. Foto: Amazon|Michael Ingemann, Mediabrands.|Foto: Niels Jensen, adm. direktør, DLF|Foto: Helle Moos
Skrevet af: Henrik Denman

 

Den nye regering vil med sit regeringsgrundlag i store træk videreføre den dagsorden, der allerede var søsat af den tidligere regering, og som har betydning for dagligvarehandlen.

En af de store sager for dagligvarehandlen bliver vedtagelsen af planloven, men en sænkning af fødevareafgifterne har også stor betydning for både handlen og industrien, og her præsenterede regeringen en mindre nyhed i sit regeringsgrundlag.

Regeringen vil rydde op i afgiftsjunglen og lette erhvervslivet for punktafgifter på flere områder, og det arbejde er skatteminister Karsten Lauritzen (V) allerede i gang med. Det nye er, at regeringen desuden vil lave et nabotjek af reglerne på området.

Det forslag er adm. direktør i De Samvirkende Købmænd, John Wagner, meget tilfreds med.

– Hvis man sammenligner beskatningen af dagligvarer i Danmark med vores nabolande, så har vi en masse afgifter herhjemme, som man ikke har i nabolandene, og vi har en alt for høj fødevaremoms i forhold til både Tyskland og Sverige. Stort set hvert eneste nabotjek vil være til vores fordel, siger han.

Også i Dansk Erhverv er adm. direktør Jens Klarskov tilfreds. Han mener, at det vil betyde klart bedre forhold for erhvervslivet, hvis regeringsgrundlaget gennemføres:

– Særligt glædeligt er regeringens ambition om at sænke de massive byrder, som tynger danske virksomheder.

To vigtige love

En anden vigtig opgave er ifølge John Wagner den endelige udformning af en planlovs-ændring.Regeringspartierne, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne, som indgik forliget om planloven, skal være enige i den udmøntning af planloven, som regeringen vil gennemføre.

– Det var tidligere Troels Lund Poulsen, der havde ministeransvaret for udmøntningen, og nu er det Brian Mikkelsen, der sidder med ansvaret. Vi har gode erfaringer med Brian Mikkelsen som minister fra sidste gang, han var erhvervsminister. Troels Lund Poulsen har en meget liberalistisk tilgang til udviklingen i erhvervslivet, hvor Brian Mikkelsen har en traditionel, konservativ tilgang, hvor der skal være plads til selvstændigt forretningsdrivende, siger John Wagner.

Han siger, at forslaget til en ny fondsbeskatningslov desuden er meget vigtigt.

– Det oplæg til revision af fondsbeskatningsloven, der nu ligger fra skatteministeren, er til stor ugunst for KFI, sier John Wagner.

Opdateret 10. nov 2020