Polen dropper moms på fødevarer

Politik og samfund 13. jan 2022 - 2 min læsetid
This describes the image
  • For at bekæmpe inflationen har regeringen i Polen besluttet at fjerne momsen på fem pct. på fødevarer 

Inflationen i Polen er på det højeste niveau i over to årtier og blandt de højeste i EU.

Derfor har Polens regering netop offentliggjort flere tiltag, der har til formål at afbøde de værste virkninger af den stigende inflation over for forbrugerne.

Med virkning fra februar bliver momsen på fødevarer fjernet. Den er efter danske forhold i forvejen temmelig beskedent med fem pct. mod den danske enhedsmoms på 25 pct.

"Dette vil være den effekt, som statsbudgettet kan bære," udtaler premierminister Mateusz Morawiecki ifølge Notes from Poland.

Indgrebet vil vare frem til udgangen af juli, hvor inflationen ifølge centralbankens prognoser begynder at aftage efter et toppunkt i juni.

Det er et krav, at alle fødevarebutikker sætter et skilt ved alle kasser, som informerer om, at det er regeringsgens beslutning at fjerne momsen og dermed gøre fødevarer billigere.

Også regeringen i Ungarn forsøger at bekæmpe inflationen.

Fra 1. februar er sukker, hvedemel, solsikkeolie, skinke, kyllingefilet og skummetmælk omfattet af et prisloft. Produkterne må ikke koste mere end de gjorde den 15. oktober i fjor.

Det skriver norske Dagligvarehandelen. Den årlige inflation i Ungarn nåede op på 7,4 procent i november i fjor - det højeste niveau i næsten 15 år.

Opdateret 13. jan 2022