Planlov redder ikke bymidterne

5. aug 2015 -
This describes the image
Skrevet af: Henrik Denman

Detailhandlen i bymidterne i en række byer landet over oplever en tilbagegang i antal butikker, mens detailhandlen uden for bymidterne vokser forholdsvis mere.

Samtidig har mellemstore og mindre byer været i stand til at fastholde deres position i oplandet.

Tendensen i detailhandlen fremgår af en analyse, som Naturstyrelsen har fået gennemført af detailhandlen i 10 udvalgte byer. Analysen påpeger, at "udviklingen i analyseperioden således ikke harmonerer med planlovens mål om, at detailhandelsudviklingen primært skal ske i bymidterne".

Adm. direktør John Wagner, De Samvirkende Købmænd, mener ikke, at der er noget overraskende i undersøgelsen. Han mener, at de undersøgte byer er forholdsvis store, at detailhandlen tydeligt har mærket faldet i privatforbruger, at dagligvarehandlen i mange byer flytter fra bymidten til boligområder uden for bymidten, og at mange af byerne er ramt af endnu større byers oplandseffekt.

Ifølge John Wagner viser analysen, at planloven netop har en virkning.

– Når udviklingen i de undersøgte byer ikke har været tilstrækkelig positiv, er det ikke fordi vi har en forkert planlov. Det understøtter tværtimod behovet for, at vi har sådan en planlov, for ellers ville det være gået endnu værre.

– Analysen dokumenterer behovet for, at planlovens detailhandelsbestemmelser ikke svækkes. Hvis der skal ske forandringer, er der nærmere behov for at stramme dem op, for ellers forsvinder vores købstæder som attraktive steder at købe ind i.

Roser minister

John Wagner bakker op om erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen, der har tilkendegivet, at der ikke er et presserende behov for her og nu at ændre ved detailhandelsbestemmelserne, men at man nu må undersøge, hvordan landet ligger.

– Det vigtige er netop, at man med denne slags analyser bliver klog på, hvilken udvikling vi ønsker i vores købstæder, og hvad fungerer og hvad fungerer ikke, så man ikke har en på forhånd fastlåst ideologisk opfattelse af, hvad der bør ske på området.

– Den tidligere regering kom inden valget med et oplæg, hvor man ville prøve at løse nogle af de uhensigtsmæssigheder, som er med den eksisterende lovgivning. De forslag berører dog ikke dagligvareområdet. Det synes vi er fornuftigt, og min opfordring er, at partierne bag planloven og regeringen finder sammen og gennemfører det udspil, som den tidligere regering kom med, siger John Wagner.

Af Henrik Denman
hede@dhblad.dk

Arkivfoto: Ulrik Samsøe Figen

Opdateret 10. nov 2020

Vil du vide mere?