Pantsystemet er cirkulær økonomi
Dansk Retursystem er i stigende grad omdrejningspunkt for danskernes interesse for at gavne miljøet. Virksomheden har som mål, at den kan drives 100 pct. cirkulært økonomisk.
Klimadebatten når for tiden nye højder i befolkningen, medierne og hos politikerne. Det mærker Dansk Retursystem.
– Vi oplever en stigende interesse for, hvad man selv kan gøre for klimaet. I Dansk Retursystem har vi en stor akkumuleret viden om klima og genanvendelse, og den viden vil vi gerne dele. Derudover er netop pantsystemet et eksempel på, at cirkulær økonomi kan integreres i stor skala i danskernes hverdag, siger adm. direktør i Dansk Retursystem, Lars Krejberg Petersen.
Virksomheden ser forbrugernes øgede interesse for genanvendelse. I 2017 leverede danskerne rekordmange emballager med pant tilbage, nemlig 1,2 mia. Det er 50 mio. flere end året før. Interessen for genanvendelse ses også hos producenterne.
I 2017 blev der tilmeldt et højt antal nye produkter, nemlig 6.039. Det er historisk mange, og antallet af produkter med pant på det danske marked var i 2017 25.100.
– Vi oplever en stigning i antal returemballager på ca. fire pct. og samtidig kan vi fastholde den høje returprocent på 90, siger Lars Krejberg Petersen.
Gavner miljøet
Dansk Retursystem har store ambitioner om at sikre, at flest mulige flasker og dåser kommer tur og genanvendes. Den cirkulære økonomiske model, som det danske pantsystem bygger på, sikrer, at flasker og dåser genanvendes og kommer tilbage som nye drikke- og fødevareemballager.
– Ved at genanvende reduceres forbruget af jordens råstoffer, naturen skånes, og så har det danske pantsystem også en direkte effekt på klimaet. I 2017 var CO2-besparelsen 114.000 tons, siger Lars Krejberg Petersen.
På langt sigt er målet for Dansk Retursystem, at virksomheden kan drives 100 pct. cirkulært økonomisk. Hver gang en dåse eller flaske bliver genanvendt, sparer det kloden for råstoffer og CO2.