Organisationer vil benytte 100-års jubilæum til at afskaffe chokoladeafgift

Politik og samfund 23. jun 2022 - 2 min læsetid
This describes the image
Chokoladeafgiften er yderst kompliceret og medfører megen administration for producenterne Foto: Colourbox
  • Den 100 år gamle afgift giver producenterne bøvl og skaber et illegalt marked, mener tre organisationer

Chokoladeafgiften så indviklet, at fødevareproducenterne ikke engang kan få svar fra skattemyndighederne angående reglerne. Ofte kræver det, at en konkret vare skal analyseres af eksterne konsulenter for at kunne svare fyldestgørende.

Sådan skriver Claus Bøgelund Nielsen, underdirektør i De Samvirkende Købmænd i et debatindlæg i Altinget.

I indlægget, som Henrik Mühlendorph, der er adm. direktør, Bager- og Konditormestre i Danmark (BKD) og Leif Nielsen, der er branchedirektør i DI Fødevarer,  er medunderskrivere af, plæderer de tre organisationer for, at politikerne benytter chokoladeafgiftens 100-års jubilæum til at lægge afgiften i graven.

”Chokoladeafgiftsloven er blandt Danmarks ældste afgifter, og den kan gå hen og få en ensom alderdom, da den er den sidste af sin slags i Europa. I december 2020 afskaffede Norge nemlig deres 'avgift på sjokolade og sukkervarer'”, skriver de.

De tre debattører mener, at Danmark ikke ville være alene tilbage med afgiften, hvis den havde en sundhedsmæssig effekt.

Alternativet til helt at afskaffe afgiften er ifølge indlægget, at den forenkles.

”I Danmark holder vi fast i en chokoladeafgift, der er et levn fra gamle dage. Fra en tid, hvor chokolade og andre former for slik var et luksusprodukt, der skulle beskattes som noget helt særligt. I dag er afgiften primært fiskal, for de sundhedsmæssige effekter er så som så”, lyder det i indlægget.

Chokoladeafgiften er ifølge debattørerne med til at danskerne kører over den dansk-tyske eller den dansk-svenske grænse for at handle.

Opdateret 23. jun 2022