Oprør om upopulær slikafgift
Et oprør i dagligvarebranchen mod de høje chokolade- og sukkerafgifter retter sig i stigende grad mod Folketingets politikere. Kravet er, at afgifterne ikke hæves yderligere, og at de derimod bliver sænket mærkbart.
Brancheorganisationerne har i længere tid intensiveret kritikken af de høje slikafgifter, som branchen mener medfører øget grænsehandel og giver leverandører og butikker store gener fra illegal handel med slik.
Nu går direktør Dan Kongsted fra firmaet DK-Konfekture i direkte dialog med politikerne. Han skal i deputation i Skatteudvalget i Folketinget den 7. april og har desuden skrevet direkte til Folketingets Skatteudvalg, som har bedt skatteminister Karsten Lauritzen (V) svare på kritikken. Firmaet forhandler kendte internationale mærkevarer som Ritter Sport, Katjes og Fazer.
I sin henvendelse forklarer Dan Kongsted, at firmaet sidste år gjorde alt det rigtige: Ingen tab på lagre, en omsætning på 150 mio. kr. og et overskud på 1,7 mio. kr. Desuden afleverede firmaet 100 mio. kr. til statskassen i moms og afgift ekskl. indkomstskatter fra de ansatte.
Dan Kongsted forklarer videre, at det undrer ham, at det især er konfekturebranchen, som skal betale for en bedre folkesundhed. Den høje afgift fremmer svindlen med slik, og branchen sættes under pres af, at leverandører og detailbutikker ikke bare kan overføre forhøjede afgifter til forbrugerne, fordi forbrugerne kun vil betale op til en vis pris for varerne.
Hvad sker der?
Dan Kongsted viser politikerne, hvordan afgiften skævvrider handlen med konfekture. Hvis udgangspunktet er 10 kr. for et styk Ritter Sport, koster den i Sverige 11,20 kr. inkl. moms og afgift og i Tyskland 10,70 kr.
I Danmark koster samme stykke chokolade 16,75 kr. inkl. moms og afgift.
– Helt ærligt. Hvad sker der for Jer? Hvad skete der med sund fornuft og rimelighed, spørger Dan Kongsted politikerne.
Dansk Erhverv mener, at med en stigning i konfektureafgiften på 80 pct. siden 2009 er smertegrænsen nået.
Skattepolitisk chef i Dansk Erhverv, Jacob Ravn, mener, at de høje afgifter får både grænsehandel og illegal handel til at vokse. I grænsebutikkerne er slik en magnetvare, og de høje afgifter indbyder til illegal handel med slik.
– Afgiftsforskellen er simpelthen blevet for stor, siger han.
I brancheorganisationen DI Fødevarer er meldingen den samme, og der er en sammenhæng mellem den høje afgift og den øgede illegale handel:
– Der er ingen tvivl om, at den høje afgift er problemet, fastslår konsulent Peter Bernt Jensen.
Dan Kongsted fra DK-Konfekture beder ikke Folketinget om at fjerne sukkerafgiften, men at rulle de to sidste stigninger tilbage og at droppe den planlagte afgiftsstigning i januar 2018.