Nyt slagsmål om større butikker
Planloven bliver i de kommende uger igen midtpunkt for en heftig strid i dansk dagligvarehandel og mellem de politiske partier i Folketinget.
Regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og De Konservative indgik i juni en aftale om nye arealgrænser for dagligvarebutikkerne. Nu har erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) fremlagt et lovforslag om modernisering af planloven, som skal udstikke rammerne for kommunernes forvaltning af planloven.
Bemærkningerne til lovforslaget er regeringens udkast til en vejledning til, hvordan man skal forstå loven, og De Samvirkende Købmænd retter nu en heftig kritik af lovforslaget.
Kritikken retter sig især mod kommunernes nye muligheder for at etablere flere aflastningsområder, hvor de kan placere en større dagligvarebutik.
DSK frygter, at den fremtidige planlov bliver en glidebane, der vil ramme bymidterne i de små og mellemstore bymidter og landdistrikterne hårdt.
– Da vi så forligsteksten i juni, sagde jeg, at vi har købt champagnen, men vi ville vente med at lade propperne springe. Lovforslaget er præcis, hvad jeg frygtede dengang, nemlig at ministeren i den grad forsøger at gennemsyre lovforslagets bemærkninger med ideologi, og hvor det er helt tydeligt, at ord som konkurrence får højere prioritet end naturbeskyttelse og byliv, siger adm. direktør i DSK, John Wagner.
Lægger op til liberalisering
Advokat Nicolai Platzer Funder fra advokatfirmaet Homann Law, der er specialist i planloven, siger, at der med lovforslaget er lagt op til en åbning i klar retning af liberalisering:
– Programerklæringen om, at målet for planlægningen efter lovændringen skal være at ”skal sikre gode rammer for effektiv butiksstruktur” og ikke længere sigte mod en ”samfundsmæssig bæredygtig” struktur vil, hvis forslaget bliver vedtaget, være et væsentligt fortolkningsbidrag til, om kommunernes planlægning kan anses for planlægningsmæssigt velbegrundet og dermed lovlig, siger han.