Nyt fødevareforlig tager hensyn til små producenter
Regeringen, med miljø- og fødevareminister Jakob Elleman-Jensen (V) i spidsen, og en bred forligskreds af Folketingets partier har netop fremlagt resultaterne af Fødevareforlig IV.
I alt tildeler regeringen 346,3 mio. kr. til at styrke kontrollen med fødevarer over de næste fire år. Pengene fordeles på fire fokusområder:
- Nyt koncept for kontrol og vejledning - 185,1 mio. kr.
- Udvikling af datadrevet kontrol og digitale selvhjælpsværktøjer - 28,8 mio. kr.
- Mikrobiologisk fødevaresikkerhed og styrket beredskab - 98,5 mio. kr.
- Indsats over for ulovlig import, brodne kar, svindel og ulovlig nethandel - 34 mio. kr.
Om Fødevareforlig IV udtaler miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen i en pressemeddelelse:
- Forbrugerne skal trygt kunne købe fødevarer i Danmark i tillid til, at fødevaresikkerheden er i orden. Vi vil gerne gøre det nemmere at drive fødevarevirksomhed for de, der overholder reglerne og vanskeligere for dem, der ikke gør det.
Nemmere forhold for små producenter
Især småskalaproducenter kan se frem til, at det nye fødevareforlig tager hensyn til deres situation.
- I forligsperioden ønskes det at skabe forenkling og bedre rammer for de små fødevarevirksomheder, som blandt andet imødekommer nye fødevaretrends. Der vil derfor blive udarbejdet en småskala-pakke med oplæg til, hvordan konkrete udfordringer for disse virksomheder kan afhjælpes, og hvordan innovation kan understøttes, herunder se på at lette byrder for de små virksomheder, står der i aftaleteksten.
- Mange spændende små fødevarevirksomheder skyder op i alle dele af landet med fokus på kvalitet, oplevelse og bæredygtighed. Dem hjælper vi med en småskalapakke med en række nye tiltag og initiativer, der skal gøre livet nemmere for de små fødevarevirksomheder samtidig med, at vi opretholder den høje danske fødevaresikkerhed, siger Rasmus Helveg Petersen, fødevareordfører for de Radikale.
En del af det nye koncept for kontrol og vejledning, som tildeles flest midler, går ud på at tilbyde starthjælp til nye fødevarevirksomheder, så kontrollen fremover bliver mere fleksibel og individuelt indrettet.
Læs også: Fødevarestyrelsen skal lave færre kontrolbesøg i fremtiden
Ros fra Økologisk Landsforening
Økologisk Landsforening glæder sig over, at der er tænkt på småskalaproducenterne i det nye fødevareforlig.
Foreningen har tidligere udtrykt bekymring over forligets mulige retning, fordi småskalaproducenter bliver ramt økonomisk uforholdsmæssigt hårdt ved at være underlagt samme regler for kontrol som store virksomheder med en større produktion at brede omkostningerne til kontrol ud over.
- De nuværende regler betyder for eksempel, at en producent, der har 200 høns, hvor æggene sælges i en gårdbutik, har 200 gange højere kontrolomkostninger pr. æg end en producent med 40.000 høns. Jeg håber, at småskalapakken kan være med til at forenkle lokal fødevarehandel og produktion, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening, i en pressemeddelelse.
Vil brodne kar til livs
Aftalens parter fremhæver, at arbejdet med at stoppe brodne kar i branchen nu vil blive intensiveret.
- Det er vigtigt, at der er styr på fødevaresikkerheden i Danmark for danske borgere. Vi skal have styrket mulighederne for, at whistleblowere i virksomheder, der snyder med vores fødevaresikkerhed, kan komme til myndighederne med deres oplysninger, og at disse så bliver fulgt op på. Derfor er jeg glad for et fælles fødevareforlig, hvor vi sætter rammerne for fødevaremyndighederne, så de bliver fremtidssikret til at imødegå de udfordringer, der er på området, siger Simon Kollerup, fødevareordfører for Socialdemokratiet.
Mere digital kontrol
Fødevarekontrollens arbejde skal blandt andet lettes ved at skrue op for brugen af digitale værktøjer.
Derfor skal der de næste fire år investeres i både ny IT og kompetenceudvikling hos Fødevarekontrollens medarbejdere. Kontrollerne vil gradvist gå fra fysisk kontrol til en mere målrettet kontrol med øget dataovervågning.
- Med en mere datadrevet, risiko- og behovsorienteret kontrol kan der frigøres kontrolressourcer uden at gå på kompromis med fødevaresikkerheden. Over forligsperioden vil der derfor blive foretaget en trinvis reduktion af de planlagte kontroller i forhold til antallet af planlagte kontroller i 2018, står der i aftalen.
Dansk Erhverv ser positivt på, at digitalisering kommer til at fylde mere i kontrolarbejdet, men slår samtidig fast, at der skal være stramme tøjler for at få ordentlig effekt af de knap 29 mio. kr., der er afsat til det.
- Dansk Erhverv ser frem til øget fokus på digitalisering, da udnyttelse af nye digitale muligheder kan skabe mere effektiv kontrol og højne regelefterlevelsen. Det er vigtigt, at digitaliseringen skaber værdi for både virksomheder og myndigheder. Beløbet, der er afsat, er dog lille, så det kræver en meget målrettet indsats for at sikre gavn,” siger markedschef i Dansk Erhverv Lotte Engbæk Larsen i en pressemeddelelse.