Nye regler om forbud mod fluorerede stoffer i fødevarekontaktmaterialer
Nye regler om forbud mod brug af organiske fluorerede stoffer i fødevarekontaktmaterialer af pap og papir er i skrivende stund i høring.
Forbuddet forventes at træde i kraft 1. juli 2020. Der er tale om forbud mod anvendelse af per- og polyfluorerede stoffer (PFAS).
Forbuddet er relevant for virksomheder, der markedsfører fødevarekontaktmaterialer indeholdende fluorstofferne PFAS, og for fødevarevirksomheder, der markedsfører fødevarer indpakket i pap- eller papiremballage i Danmark.
Virksomheder bør allerede nu tilpasse deres produktion efter de kommende nationale regler.
Hvad er fluorerede stoffer?
Fluorerede stoffer er kemiske forbindelser, som er kunstigt fremstillet til at afvise vand, fedt og smuds. Stofferne er populære i pap- og papiremballage til fødevarer for at gøre dem vand- og fedtafvisende.
Stofferne anvendes især i mikrobølgepopcornsposer, fastfood-papiremballage og mellemlægspapir.
Problemet med fluorerede stoffer opstår, når fluorstofferne migrerer fra emballagen og over i fødevarerne, fordi stofferne for det første har sundhedsskadelige effekter og for det andet er svært nedbrydelige.
Politisk fokus på fødevarekontaktmaterialer
Den tidligere miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) igangsatte i februar 2019 en undersøgelse om muligheden for at indføre et forbud mod brug af organiske fluorerede stoffer i fødevarekontaktmaterialer.
Baggrunden var en ny risikovurdering af to fluorstoffer fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) fra december 2018.
EFSA konkluderede, at de to undersøgte fluorstoffer, PFOS og PFOA, er mere skadelige end først antaget, og at mennesker og dyr er mere følsomme over for stofferne end hidtil antaget.
Efter regeringsskiftet har den nuværende fødevareminister, Mogens Jensen (S), fastholdt agendaen om at indføre forbud mod brug af organiske fluorerede stoffer i fødevarekontaktmaterialer af pap og papir.
2. september 2019 sendte Fødevarestyrelsen en revideret bekendtgørelse om fødevarekontaktmaterialer og straffebestemmelser for overtrædelse af relaterede EU-retsakter i høring med frist for bemærkninger 22. september 2019.
Afventende EU-reaktion
EFSA’s risikovurdering fra december 2018 har ikke udløst nye retsakter på EU-niveau. De specifikke regler i bekendtgørelsen om fluorstofferne PFAS i fødevarekontaktmaterialer i pap og papir er derfor udtryk for nationale særregler.
Fødevareminister Mogens Jensen har tidligere udtrykt, at han, grundet stoffernes sundhedsmæssige problem, ikke vil vente på, at forholdet bliver reguleret på EU-niveau.
Nye regler om fødevarekontaktmaterialer
Hovedformålet med den reviderede bekendtgørelse om fødevarekontaktmaterialer er at forbyde anvendelsen af per- og polyfluorerede stoffer (PFAS) i fødevarekontaktmaterialer af pap og papir.
Fluorstofferne vil fortsat være tilladt, såfremt der anvendes en funktionel barriere i materialet, der forhindrer stofferne i at migrere til fødevarerne. En funktionel barriere er typisk et lag i et flerlagsmateriale, som fungerer ved at bremse eller stoppe migrationen fra de lag, der ligger uden for barrieren.
Forbuddet gælder for alle, der i Danmark markedsfører fødevarekontaktmaterialer i papir- eller pap indeholdende fluorstofferne PFAS, herunder fødevarer emballeret i materialerne.
Virksomhederne skal således sikre sig, at de anvendte fødevarekontaktmaterialer overholder de nye regler.
Der foreslås tre hovedændringer til den eksisterende bekendtgørelse om fødevarekontaktmaterialer: 1) tilføjelse af definitionen af pap og papir, 2) indførelse af selve forbuddet mod anvendelsen af perog polyfluorerede stoffer (PFAS) i fødevarekontaktmaterialer af pap og papir, hvor undtagelsen om en funktionel barriere er omtalt, og 3) indførelse af en overgangsbestemmelse.
Som nævnt tidligere forventes bekendtgørelsen at træde i kraft 1. juli 2020. Fødevarekontaktmaterialer, der overholder kravene i forordning (EF) nr. 1935/2004 om materialer og genstande bestemt til kontakt med fødevarer, kan markedsføres, indtil de eksisterende lagre er opbrugt.