Ny overenskomst: Krav klar i næste uge
Forhandlingerne om butiksoverenskomsten går for alvor i gang i januar, men allerede nu gør HK Handel og Dansk Erhverv klar til at udveksle krav til den kommende overenskomst.
Parterne mødes og udveksler krav torsdag den 19. december, og de egentlige forhandlinger vil foregå fra januar og strække sig ind i februar. Målsætningen er, at der indgås en ny overenskomst inden den nuværende overenskomst udløber den 1. marts 2020.
Parterne har samtidig nedsat nogle arbejdsgrupper, der ser på emner omkring arbejdstid og planlægning, uddannelse og digitalisering.
Parterne holder foreløbig kortene tæt ind til kroppen og ønsker ikke over for Dansk Handelsblad at løfte sløret for, hvilke krav de vil fremsætte.
Krav og ønsker
Formanden for HK Handel, Per Tønnesen, siger:
– Når vi beskæftiger os med et lavtlønsområde, vil man altid diskutere løn og ansættelse. Det er også klart, at skæve arbejdstider om aftenen er noget, der optager medlemmerne.
– Vi har fået 2.500 krav indsendt fra medlemmerne. Vi har haft travlt med at sortere dem og dele dem op i bunker. Det ser vi frem til at kunne præsentere for arbejdsgiverne.
Hos Dansk Erhverv siger viceadm. direktør Laurits Rønn:
– Når man forhandler overenskomster, er det en god regel, at forhandlingerne foregår ved forhandlingsbordet og ikke gennem pressen. Derfor kan jeg ikke gå nærmere ind i, hvordan vi prioriterer vores enkelte krav og ønsker. I sidste ende afhænger det jo også af, hvilke krav og ønsker fagbevægelsen har.
– Det kommer dog næppe som nogen overraskelse for HK Handel eller vores øvrige modparter, at vi er købmænd og naturligvis ønsker så lav en omkostningsudvikling som mulig. Vi har også stor fokus på, at detailhandlen i dag og nok mere end nogensinde har brug for fleksibilitet bl.a. i forhold til arbejdstidsplanlægning. Desuden er det altid en målsætning for os, at der indgås aftaler, som er mulige at administrere, både for små og store virksomheder, siger Laurits Rønn.
Optimistisk
Per Tønnesen siger:
– Jeg synes, at det vil være optimalt, hvis vi kan have forhandlingerne på plads medio februar.
HK Handel går optimistisk ind til forhandlingsbordet.
– Vi går ind for at finde en god og fornuftig løsning for medarbejderne, men også en god løsning for virksomhederne. Det skal være en løsning, hvor både medarbejderne og arbejdsgiverne kan være tilfredse. Vi har en tradition for, at vi helst vil nå et resultat sammen med Dansk Erhverv uden om forligsmanden. Det synes jeg, at vi har haft rigtig god succes med. Resultatet er så også, at vi opnår relativt klare regler på handlens område, som et stort flertal af medlemmerne vælger at acceptere. Det betyder imidlertid ikke, at man bare kan tage det for givet, for der kan ske rigtig meget under forhandlingerne, siger Per Tønnesen.