Ny overenskomst for ansatte i hotel- og restaurantbranchen

Politik og samfund 14. mar 2023 -
This describes the image
Foto: Arla
  • 75.000 ansatte i hotel- og restaurantbranchen får lønstigning på 4,5 kroner i timen i 2023 og 2024 

Dansk Erhverv, HORESTA og 3F Privat Service Hotel og Restaurant har mandag indgået en aftale, der rækker to år frem og omfatter 75.000 ansatte.

Aftalen betyder, at timelønnen fra den 1. marts 2023 reguleres med 4,5 kroner, og fra 1. marts 2024 med yderligere 4,5 kroner. Dermed lægger aftalen sig tæt op af gennembrudsforliget på industriens område.

- Vi har indgået et meget smalt, men ansvarligt, forlig, der lægger sig tæt op ad gennembrudsforliget. Det har været en langvarig og svær forhandling, men det er lykkedes os at få indført mere fleksibilitet i anvendelsen af weekendansatte, herunder tjenere. Vi har desuden fået indført ændringer i Kompetenceudviklingsfonden, som vil komme hele branchen til gavn, siger Thomas Rønnow, underdirektør i Dansk Erhverv.

Overenskomstaftalen indebærer blandt andet, at det fremover bliver mere attraktivt for både arbejdsgivere og medarbejdere at gennemføre efter- og videreuddannelse.

For eksempel vil det fremover blive muligt at få refunderet kursusafgifter fra Kompetencefonden.

Nye regler for weekendansatte betyder, at det bliver lettere at beskæftige medarbejdere, der ikke kan arbejde på hverdage. Tilsvarende giver det bedre mulighed for at imødekomme de medarbejdere, der ønsker at holde fri i weekenderne.
 

Opdateret 14. mar 2023