Ny grænse-handels-rapport er snart klar

27. maj 2016 -
Danskerne ynder fortsat at tage på indkøbstur i Nordtyskland for at handle i grænsebutikkerne. Arkivfoto: Scandlines
Skrevet af: Henrik Denman

Statsministeriet kommer allerede i år med en ny grænsehandelsrapport. Det er kun halvandet år siden, ministeriet sidst udsendte en rapport.

Gennem flere år har Skatteministeriet udsendt sin status over grænsehandel hvert andet år. Den seneste rapport er fra 2014, selv om den først blev offentliggjort i januar 2015. Det vil sige, at tallene kun nåede frem til 2013.

Da tidligere skatteminister Benny Engelbrecht (S) præsenterede sin rapport sidste år, meddelte han, at ministeriet i fremtiden ville udsende en status over grænsehandlen hvert år. Derfor er en ny rapport på vej allerede nu. Ministeriets pressetjeneste oplyser, at skatteminister Karsten Lauritzen (V) håber at have rapporten klar inden sommerferien, men den forsinkes muligvis, så den først offentliggøres efter sommerferien.

Spørgsmål

Den kommende rapport vil give svar på en række centrale spørgsmål.

Vokser grænsehandlen eller holder den status quo? Den sidste rapport viste, at grænsehandlen med nydelsesmidler i værdi faldt fra 4,7 mia. i 2012 til 4,3 mia. kr. i 2013.

Stiger den illegale handel med nydelsesmidler? Ifølge rapporten fra 2014 faldt den illegale handel fra 700 mio. kr. i 2012 til 625 mio. kr. i 2013, men myndighedernes store fangster af illegale varer som slik og sodavand tyder på, at problemet vokser.

Er fjernelsen af sodavandsafgiften for alvor slået igennem, så grænsehandlen sælger færre sodavand? Dagligvarehandlen på den danske side af grænsen har siden fjernelsen af afgiften sat næsen op efter en stor stigning i salget.

Fortsætter salget af slik i grænsebutikkerne med at stige? Ifølge den seneste rapport er salget af slik i grænsehandlen på fem år steget med ca. 44 pct., så det i 2013 lå på 620 mio. kr.

Når skatteministeren har den nye rapport klar, vil han således også kunne svare på, om Skats øgede kontrolindsats har nogen virkning på grænsehandlen og især den illegale handel.

Opdateret 10. nov 2020

Vil du vide mere?