Norsk parti truer med opsplitning af dagligvaregigant

26. okt 2020 -
This describes the image
Sigurd Birkeland, leder af det norske konkurranstilsyns "Prosjekt Dagligvare".

I nabolandet Norge holder politikere og konkurrencemyndigheder særligt godt øje med et dagligvaremarked, der består af langt færre aktører, end vi har herhjemme.

I grove træk deler NorgesGruppen, Coop Norge og Rema 1000 markedet mellem sig - med Dagrofa-storejer NorgesGruppen som den suverænt største aktør med godt 44 pct. af markedet. En andel, som kun er fortsat med at vokse i de seneste år.

Ejerfamilien Reitan bag Rema 1000 har ved adskillige lejligheder kritiseret, at markedslederen har kunnet opnå nogle helt andre indkøbspriser end sine mindre konkurrenter. For nylig kom den anden rapport fra de norske konkurrencemyndigheder om indkøbspriserne i branchen - og den gav lige som den første af sin art i 2019 igen Reitan- klanen ret i, at forskellene er store hos nogle af de 16 undersøgte leverandørvirksomheder.

Fortsat betydelige forskelle

- Kortlægningen handler om indkøbspriser fra 2018 og 2019, og den er således baseret på tal fra før offentliggørelsen af forskelle i indkøbspriser i fjor. Kortlægningen viser, at resultaterne, vi præsenterede dengang, ikke var engangstilfælde. Forskellene i indkøbspriser er fortsat betydelige for nogle leverandørers vedkommende. Dertil ser vi, at der er relativt store variationer fra år til år for den enkelte leverandør, siger Sigurd Birkeland, som er leder af Konkurransetilsynets ”Prosjekt Dagligvare”.

Prisforskelle er ikke nødvendigvis ulovlige i sig selv, kun i det omfang, at den begrænser konkurrencen til skade for forbrugerne. I år, hvor konkurrencen fra de svenske grænsehandelsbutikker stort set har været elimineret, er fødevarepriserne steget i Norge.

Det giver igen mere politisk fokus på konkurrenceforholdene i dagligvarebranchen, og det norske svar på vores folketing, Stortinget, skal 3. november offentliggøre en såkaldt Stortingsmelding om branchens konkurrenceforhold.

Formanden for gruppen bag udmeldingen lægger ikke fingre imellem:

– Jeg mener, at hovedproblemet er kædernes magt. Forbrugere og bønder bidrager frivilligt til at gøre Reitan- og Johansen-familierne (hhv. ejer og majoritetsaktionær i Rema og NorgesGruppen, red.) rigere. Det vil jeg have en ende på. Så må man være villig til at gå ganske langt. Vi har ikke behandlet det i stortingsgruppen, men i værste fald må vi være villige til at splitte en kæde op, siger Geir Pollestad fra det store oppositionsparti, Senterpartiet, til Nationen.

Der er ikke en tydelig adresse på, hvem der i givet fald skulle splittes op, men den mest sandsynlige kandidat er NorgesGruppen, der med godt 44 pct. nærmer sig halvdelen af markedet.

Opdateret 10. nov 2020